És te el tudod képzelni az életed Facebook és Instagram nélkül?

A Facebook, pontosabban annak anyavállalata, a Meta leadta éves jelentését az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet számára, amelyben arra utalgat a közösségi óriás,

amennyiben nem kapnak lehetőséget arra, hogy az európai felhasználóinak adatait amerikai szerverekre továbbítsák (hogy azokon tárolják és dolgozzák fel), akkor a Facebook és az Instagram kivonulhat Európából.

Az uniós adatvédelmi szabályozás, a GDPR értelmében ugyanis az európai felhasználók adatait csakis európai szervereken lehet tárolni. A Metának azért sem tetszik ez a hozzáállás, mert az adatok országok és régiók közötti megosztása kulcsfontosságú a szolgáltatások működtetéséhez és a célzott hirdetésekhez, a GDPR pedig lényegében ezt lehetetleníti el.

A Meta valószínűleg nem fog nagyon keménykedni, és előbb-utóbb megállapodásra fog jutni az EU-val, hiszen már attól több mint 20%-kal zuhantak a részvényeik értéke, hogy a cég 18 éves történetében először csökkent a napi aktív Facebook-felhasználók száma, szóval elképzelheted, hogy mi történne, ha valóban kivonulna egy olyan jelentős piacról, mint aminek Európa ad otthont.

(Forrás: Cnet, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Tippek, hogy biztonságosabban mobilozzon a gyereked