Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Chamath Palihapitiya 2005-től 2011-ig dolgozott a Facebooknál, és pályája csúcsán a felhasználói bázis növekedéséért felelős alelnökként szolgálta a cég érdekeit. Nemrég a Stanford Graduate School of Business diákjainak tartott egy előadást a tapasztalatairól, melynek során olyanokat mondott, hogy azt Mark Zuckerberg biztosan nem teszi ki az ablakba.

Ezzel egyébként nem ő volt az első Facebook-fejes, aki aggodalmakat fogalmazott meg a legnagyobb közösségi hálóval kapcsolatban, hiszen múlt hónapban maga Sean Parker kezdte el kongatni a vészharangot. Hogy Parker miket beszél, arra már csak azért is érdemes odafigyelni, mert ő speciel ott volt a gigacég születésénél, és az ő közreműködésének köszönhetően tolt bele egy izmosabb összeget Peter Thiel az akkor még a nagy áttörésre váró projektbe.

Szóval Sean Parker egészen pontosan azt mondta, hogy már megbánta azt, hogy segített létrehozni azt a valamit, amit ma közösségi médiaként ismerünk. Tessék, itt van tőle egy nem kicsit nyugtalanító idézet a Facebookkal kapcsolatban:

Szóval ez volt az alaphang, és erre dobott rá még egy lapáttal Palihapitiya, aki szintén nem fogta vissza magát.

Azt már Parker is kifejtette, hogy szerinte a közösségi média legnagyobb veszélye az, hogy egyfajta önigazolás-hajszába kergeti a felhasználókat, akik egy idő után függővé válnak attól a dopamintól, ami a bejegyzéseikre, képeikre érkező lájkok és kommentek után szabadul fel a szervezetükben.

Ugyanerre az effektusra hivatkozott Palihapitiya is, amikor ezt mondta a hallgatóságának:

Szintén nem elhanyagolható probléma, hogy a Facebook korában az emberek már nem veszik a fáradtságot, hogy megfelelően tájékozódjanak a világ dolgairól.

"Nincs párbeszéd, nincs együttműködés, csak félrevezetés és féligazságok. Ez nem csak Amerika problémája, és még csak nem is az orosz dezinformációs kampányokról beszélek. Ez egy globális probléma."

Majd jött az önmarcangolás:

"Borzalmas bűntudatom van. Azt hiszem, valahol mélyen ezeket mindannyian tudtuk, még akkor is, ha közben úgy tettünk, mintha nem lennének a munkánknak negatív következményei. Szerintem legbelül sejtettük, hogy valami rossz történhet, de azt azért nem gondoltuk, hogy ez lesz a vége."

És akkor most jön a lényeg, ami olyan, mint egy durva jobbegyenes a Facebook PR-gépezetének arcába:

Majd hozzáteszi:

És ezzel még nincs vége, mert ezután Palihapitiya már nem csak a kapcsolatok és a közösségek szétzilálásról beszél, hanem arról, hogyan mossa át a felhasználók agyát a Facebook, és igazán csak ettől megy föl benne a pumpa.

Ha van egy órád, és jól érted az angolt, itt megnézheted a teljes beszélgetést.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.