Létezik, létezhet élet a Földön kívül, vagy ez csak a bolygónk kiváltsága lenne?

A Földön kívüli élet kérdésköre egy izgalmas téma, mindezidáig nem sikerült (döntően) bizonyítani, ugyanakkor megcáfolni sem annak a lehetőségét, hogy a bolygónkon kívül is kialakulhatott. Ennek meghatározásához az élet fennmaradásához szükséges környezetek, másrészt az élethez szükséges, vagy az általa termelt (biogén) anyagok felfedezésével tudunk a legközelebb kerülni.

Szakértők szerint ezzel kapcsolatban az fő kérdés az, hogy milyen gyakori lehet az élet megjelenése a világegyetemben. Ennek kapcsán a 24.hu beszélgetett az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) főigazgatójával, Kiss László csillagász professzorral:

„Amíg a földi élet az egyetlen, amelyet ismerünk, addig ez hit kérdése. Elképzelhető, hogy a földi élet kialakulása egy kozmikus lottóötös, amely egyszer történt meg az univerzum 13,8 milliárd éves létezése alatt, és nincs még egy lakott bolygó az egész világegyetemben, de ezt nem vagyok hajlandó elhinni. Szerintem arrogáns lenne azt gondolni, hogy csak a Földön van élet, viszont kizárni nem tudjuk.”

(Forrás: 24.hu, fotó: Danielle Futselaar – SETI Institute)

Ez is érdekelhet:

Fotón a közeledő üstökös, amit utoljára a neandervölgyi emberek láthattak

Több tízezer éve járt erre utoljára, hamarosan pedig szabad szemmel is látható lesz.

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában