Ezzel elsőként pillanthatjuk meg az ősrobbanás után nem sokkal keletkezett első csillagokat és galaxisokat.

Sikeresen teljesítette az indítása előtti kulcsfontosságú tesztjét a Hubble űrtávcső utóda, amikor a James Webb-űrteleszkóp utoljára bontotta ki és igazította a helyére a Földön hatalmas, aranybevonatú, több szegmensből álló, 6,5 méter átmérőjű főtükrét.

A szakemberek szerint ez volt az utolsó teszt annak biztosítására, hogy az eszköz túléli a rá váró 1,6 millió kilométeres utazást és készen áll a világegyetem eredetének kutatására – a tervek szerint október 31-én egy Ariana 5 rakétával indítják útnak a világűrbe.

Hatalmas mérete miatt a főtükröt összehajtogatva indítják útnak, majd 132 különálló műszer fogja megfelelő pozícióba állítani a részeit. A tükör egy óriási reflektorként fogja segíteni az űrteleszkópot abban, hogy minden eddiginél messzebbre ellásson a világűrben.

A kutatók a teleszkóp segítségével akarnak visszatekinteni 13,5 milliárd évvel ezelőttre, hogy elsőként pillantsák meg az ősrobbanás után nem sokkal keletkezett első csillagokat és galaxisokat.

Negyvennégy ország szakemberei fogják használni az űrtávcsövet, egyebek között arra, hogy belessenek a szupermasszív, vagyis nagyon nagy tömegű fekete lyukakba.

Ha már űr:

Mutatjuk, hogy szabadult el az univerzumban az ISS vetélytársaként számontartott űrállomás egy darabja

Ez csak az első modul volt, további tíz egység csatlakozik még hozzá.

(Forrás: NASA, MTI, fotó: NASA)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani