Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kilenc év és több mint 16 millió levezetett kilométer után a Google - vagyis annak robotautókra szakosodott leányvállalata, a Waymo - úgy döntött, hogy az önvezető autóik elérték azt a szintet, amikor élesben is indulhat a buli: az arizonai Phoenixben december 5-én hivatalosan is elindult a Waymo One, vagyis a világ első olyan taxiszolgáltatása, amelyben önvezető autók szállítják az utasokat.

Az önvezető autók mérhetetlen tapasztalatát egyelőre csak kevesen élvezhetik, egész pontosan csak az a néhányszáz ember, akik az elmúlt másfél évben utasként részt vettek az autók tesztelésében, de hát mindent el kell kezdeni valahol.

A Waymo One hasonlóan fog működni, mint az Uber vagy nálunk a Taxify, vagyis az utasok egy alkalmazás segítségével rendelhetik meg a taxit, ezután pedig kapnak egy becsült összeget az út áráról és hosszáról is. Kicsit illúzióromboló, hogy az önvezetővé átalakított Chrysler Pacifikákban egyelőre sofőr is fog ülni, de a Waymo szerint erre elsősorban nem az autók képességei miatt van szükség, hanem hogy az utasok komfortosabban érezzék magukat a szokatlan helyzetben.

(Fotó: Waymo)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.