Látványos, de veszélyes is egyben.

Van egy hely a Földön, ahol – kis túlzással élve – szinte megállás nélkül villámlik, ráadásul bizonyos időszakokban olyan erőteljesen, hogy a villámlások nappallá változtatják az éjszakai égboltot. Ez hely a Venezuelában található a Catatumbo folyó és a Maracaibo-tó találkozásánál,

itt évente kábé 1,6 millió villámlást regisztrálnak.

A jelenséget catatumbói villámlásként jegyzik, kiváltó okát pedig a terület éghajlatának és földrajzának együttesében valószínűsítik a kutatók: a Maracaibo-tavon átfújó szél és a mocsaras terület fölötti levegő keveredik, majd a légtömegek találkoznak az Andok és a Cordillerák hegyvidékéről lezúduló hideg levegővel – ezek három oldalról közrezárják a síkságot. Az összegyűlt hőmennyiség és nedvesség elektromos töltést hoz létre, ami a hegygerinceknél destabilizálódik és gyakorlatilag folyamatos elektromos kisülést hoz létre.

Bár a régió kétségtelenül látványos a különleges jelenségtől, ugyanakkor veszélyes is. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) fizikusa és kutatója, Ángel G. Muñoztól lehet tudni, hogy „évente sok ember hal meg” – bár nem mondta, de vélhetően arra utalt, hogy – villámcsapás következtében. A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akik vízre emelt cölöpházakban és bádogkunyhókban laknak.

(Forrás: IFL Science, Wikipédia, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Előtte-utána műholdfelvételeken a törökországi földrengés pusztítása

A katasztrófa sújtotta városok a földrengés előtt és után.

Így néz ki a Föld és a Hold a Naphoz legközelebb eső bolygótól nézve

183 millió kilométeres távolságból sikerült megörökíteni a Földet és a Holdat.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában