Ha hiszed, ha nem, a Hubble-nek eddig csak az égbolt kevesebb mint 1%-át sikerült lefotóznia.

1990. áprilisi felbocsátása óta, azaz az elmúlt több mint 32 év során a Hubble űrteleszkóp körülbelül 1,4 millió megfigyelést végzett az univerzumunkról. Casey Handmer fizikus pedig arra volt kíváncsi, hogy a legismertebb és legnépszerűbb űreszköz ezen idő alatt mekkora részét térképezte fel az égboltunknak, azaz mire volt elég ez az 1,4 millió megfigyelés.

Handmer abból indult ki, hogy a Hubble 202 ívmásodperces látómezejével körülbelül 3,2 millió megfigyelésre lenne szükség az égbolt teljes lefedéséhez. Ezt alapul véve pedig adná is magát, hogy így (az 1,4 millió megfigyeléssel) az égbolt körülbelül felét térképeztük fel, de nem:

„Lefuttattam néhány alapvető számítást, és a teljes égbolt körülbelül 0,8%-a volt kitéve a Hubble képalkotó rendszernek.”

Ez nem sok, de természetesen megvan az oka, például az, hogy az égbolt egyes részei érdekesebbek a kutatók számára.

Egyébként a Vera C. Rubin Obszervatórium – amely a jövő év végén kezdi meg működését – a tervek szerint minden héten lefotózza a teljes égboltot.

És akkor mutatjuk, hogy néz ki a Hubble mintegy 1,4 millió megfigyelése egyetlen képbe egyesítve:

A képen a középső görbe vonal az ekliptikát ábrázolja, ami saját Naprendszerünk bolygóinak, holdjainak és aszteroidáinak számos (és ismételt) megfigyelésén alapul. A bal alsó sarokban található két nagy csomó a nagy és a kis Magellán-felhő. A többi csomó más közeli galaxis.

(Forrás: UniverseToday, fotó: Casey Handmer, nyitókép: NASA)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Tippek, hogy biztonságosabban mobilozzon a gyereked