A Babcock Ranchen magyarországi mércével mérve egy kisebb lakás árából kapsz egy 130 négyzetméteres házat, a gyerekeid pedig robotbusszal mehetnek suliba.

Hihetetlennek hangzik? Pedig a Florida dél-nyugati részén található Babcock-tó mellett már meg is kezdődött annak a kísérleti városnak a felépítése, ahol mindez valósággá válik.

Igaz, a beruházó Kitson & Partners által ötvenezres városnak megálmodott Babcock Ranch-re még éppen csak beköltöztek az első lakosok, de az ígért, szinte sci-fibe illő infrastruktúra már az első pillanattól rendelkezésre áll:

a kertváros utcáin már most is robotbuszok szállítják az utasokat,

a napenergia tárolásához szükséges energiacentrumot - amely egyszerre tíz megawattóra energiát képes tárolni - pedig alig egy hete adták át.

Hogy érzékeltessük a beruházás léptékét:

a település határában felállított napelemfarm kapacitása nagyságrendileg megegyezik azzal, amit Elon Musk és a Tesla épített fel Dél-Ausztráliában,

a 73 megawattórás telep így más településeket is képes energiával ellátni (legalábbis addig egész biztosan, amíg a város teljesen ki nem épül).

A Babcock Ranch amúgy kívülről a legkevésbé sem emlékeztet valamilyen futurisztikus, jövőbeli városra: a házak tipikus amerikai otthonok jó nagy kerttel, a településen pedig szinte több a zöldterület, mint az épület. Ez amúgy nem véletlen, hiszen azt már a tervezéskor lefektették, hogy a város legalább 50%-ának zöldterületnek kell lennie.

Ehhez fényében szinte már átverésnek tűnik, hogy a Babcock Ranchen egy vadiúj, 130 négyzetméteres, három hálószobával és két fürdőszobával ellátott ház 185 ezer dollárba, vagyis kábé 47 millió forintba kerül, ami Magyarországról nézve persze elég soknak tűnik, de

a floridai lakásárakat figyelembe véve nagyjából annyiba kerül, mintha Budapesten vennél egy 15 milliós lakótelepi lakást.

És ezt olvastad már?
A Nemzetközi Űrállomásról például ilyen egy holdfogyatkozás
Utálsz szerelőt hívni? Akkor ez a cikk neked szól!