A South China Morning Post a fejlesztő Xian Institute szakembereire hivatkozva állítja, hogy a ZKZM-500 kódnevű lézerfegyver már készen is áll a gyártásra.

A hír nem keveseket lephetett meg, hiszen technológiailag hatalmas bravúrnak számít, hogy egy három kilogrammos, vagyis nagyjából egy AK-47-es méretű puskába sikerült bepréselni egy olyan nagy erejű lézert, ami a készítők szerint 800 méteres távolságból képes kiégetni egy ember ruháját, komoly égési sérüléseket okozva az áldozatnak.

A fegyver ráadásul teljesen hangtalan, és a lézer sem látható, így a célpont csak akkor jön rá, hogy mi történik, amikor a lézer elkezdi égetni a bőrét. Éppen ezért nagyon reméljük, hogy a technológia valóban csak a kínai rendőrség számára lesz elérhető (bár a kínai állapotokat ismerve ez sem garancia arra, hogy csak bűnözőkkel szemben fogják alkalmazni).

A fegyver használati köre egyébként elég sokrétű, példaként említik, hogy egy túszejtés során át lehet vele lőni az ablakon, és ideiglenesen hatástalanítani az emberrablókat, amíg a speciális egység behatol az épületbe. De titkos katonai akciók során is hasznát vehetik, hiszen a lézer elég erős ahhoz, hogy áthatoljon egy üzemanyagtartályon, vagyis többek között egy katonai repülőtér üzemanyag-tárolóját is fel lehet vele robbantani.

A ZKZM-500 darabja nagyjából 15000 dollárba fog kerülni, ami nem sok, különösen ahhoz képest, hogy a "lőszer" szinte ingyen van: a fegyver lítium-akkumulátorral működik, aminek a kapacitása ezer, két másodpercig tartó lövésre elegendő, és természetesen újratölthető.

És ezt olvastad már?
80 ezer éve nem járt erre az az üstökös, ami most szabad szemmel is jól látható lesz