Eddig „csak” 50 billióig tudták meghatározni.

Új rekordot állítottak fel a π, azaz pí* matematikai állandó meghatározásában svájci kutatók ugyanis egy  egy szuperkomputerrel 108 nap és nyolc óra alatt – az előző, 50 billió számjegyes pontosságú világrekordnál 3,5-szer gyorsabban –

62,8 billió számjegyig számolták ki a pontos értéket

– a Graubuendeni Alkalmazott Tudományok Egyetem adatelemzési, vizualizációs és szimulációs központja szerint számításuk majdnem kétszer olyan gyors volt, mint a Google felhőjét használó 2019-es rekordja.

* A pí egy kör kerületének és átmérőjének hányadosát jelenti, a tizedesvessző utáni végtelen számú számjeggyel. A kutatók nagy teljesítményű számítógépek segítségével egyre tovább próbálják növelni az állandó pontosságát, amelynek első 10 számjegye 3,141592653.

A kutatók most azt várják, hogy a Guinness Rekordok Könyve hitelesítse a teljesítményüket. Addig is csak az utolsó 10 számjegyet hozták nyilvánosságra, amelyet a píhez kiszámoltak: 7817924264.

A svájci csapat szerint a pí kiszámításában szerzett tapasztalataikat más területeken is kamatoztathatják, például a DNS-elemzésben, a folyadékdinamika szimulációjában és a szövegelemzésben is.

Talán ez is érdekelhet:

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Új üzlettel hozza közelebb az Apple-élményt az iStyle
További cikkeink a témában