Nemcsak biztonságosabb és környezetbarátabb módszer, de van ugyanolyan pontos, mintha emberi megfigyeléssel történne.

Először sikerült megszámolni állatokat mesterséges intelligenciával* összekapcsolt műholdkamerákkal (hatalmas heterogén vidéken, nyílt füves pusztákon, erdős térségekben, növényzettel részben borított területeken), ami roppant fontos lépés* a veszélyeztetett fajok populációinak megfigyelése terén.

* Példákon keresztül megmutatták neki, hogy mi elefánt, és mi nem, és már végezte a dolgát, magától.

A kutatók a 2014-ben felbocsátott, mintegy 600 km-es magasságban keringő Worldview 3 műhold nagy felbontású kameráit használták, hogy afrikai elefántok vándorlását figyeljék meg erdőkben és a szavannákon – az automata rendszer egyébként ugyanolyan pontossággal érzékelte az állatokat, mint amilyen pontosságot emberi megfigyeléssel lehet elérni.

A területet pásztázva a műhold képes néhány percenként több mint ötezer négyzetkilométernyi térség képanyagát összegyűjteni. Ha szükséges, a folyamatot meg lehet ismételni másnap, amikor a műhold a Földet megkerülve ugyanazon térség felé ér.

Ez az új megfigyelési technikával elkerülhető az állatok megzavarása adatgyűjtés közben és azt is biztosítja, hogy az állatszámlálásban résztvevő emberek ne sérüljenek meg, valamint hasznos és környezetbarátabb alternatívát biztosít az alacsonyan szálló repülőgépekből végzett állatszámláláshoz, ami azért is necces, mert néhány országban nem könnyű légi engedélyt szerezni, a műholdak meg ugye határellenőrzés vagy a helyi konfliktusok nélkül végzik feladatukat.

Egyébként az afrikai elefántok...

...elefántok populációja meredeken csökkent a múlt században az orvvadászat és az élőhelyük széttöredezése miatt. Mintegy 40-50 ezer egyed maradt a vadonban, a fajt veszélyeztetettként tartják számon.

Talán ez is érdekelhet:

A valaha készített legszomorúbb ábra mutatja meg, hogy katasztrófális dolog történik a Földdel

Rossz ránézni, de mindannyiunknak látnunk kell, mert mi tesszük ezt vele.

(Forrás: Phys.org, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában