Most már legalább tudjuk, mi történne, ha egy hatalmas aszteroida fenyegetné a Földet.

A NASA ugyanis a világ más űrügynökségeivel együttműködve a múlt héten egy nagyszabású szimulációt tartott, amelyben azt modellezték, hogy mi történne, ha egy 182 méter széles aszteroida tartana egyenesen a Föld felé.

A képzeletbeli aszteroida

A szimuláció szerint a két futballpályányi égitest egyenesen Denverbe csapódott volna, olyan elementáris pusztítást végezve, hogy még a homokszemek is felrobbantak volna. A kísérlet résztvevői ennek elkerülése érdekében úgy döntöttek, hogy űrhajókat irányítanak neki az aszteroidának abban a reményben, hogy sikerül letéríteni a pályájáról.

Ez össze is jött, csakhogy a szimuláció utolsó napján kiderült, hogy az ütközés következtében egy nagyjából hatvanméteres darab leszakadt az aszteroidából, és tíz nap múlva New Yorkba csapódik - egész pontosan felrobban egy mérfölddel a város felett, egy atomcsapás erejével söpörve el Manhattant, Brooklynt, Queens-t és New Jersey nagy részét is. A NASA-nak így nem maradt más választása, minthogy evakuálják New Yorkot.

Egy ilyen forgatókönyv persze a valóságban nagyjából zéró eséllyel következhet be, hiszen még ha egy aszteroida tényleg el is találná a Földet, nagyon nagy valószínűséggel a tengerbe vagy lakatlan területre hullana. De azért nem árt mindenre felkészülni.

És ezt olvastad már?
Kiderült, hogy vannak lakható helyek a Holdon