Meghibásodott a Szojuz MSZ–10 űrhajó egyik hajtóműve a szerdai, Bajkonurból történt kilövést követően, szerencsére a fedélzeten lévő orosz és amerikai űrhajós is megúszta a szerencsétlenséget.

A sikertelen felszállás után így kényszerelállást következett, az ejtőernyővel ereszkedő űrhajó a kazahsztáni sztyeppen landolt. A NASA információi szerint a Szojuz ballisztikus pályán érkezett vissza a Föld légkörébe, a személyzet két tagja, az amerikai Nick Hague és az orosz Alekszej Ovcsinyin akár 9G fölötti erőhatást is átélhetett a süllyedés során, amely még a legképzettebb pilótáknál is könnyen eszméletvesztést okozhat.

NASA on Twitter

LIFTOFF! Shooting into the sky at 4:40am ET, the Soyuz rocket carrying @AstroHague and Alexey Ovchinin leaves Earth on a four-orbit, six-hour journey to the @Space_Station. Watch: https://t.co/BjMDNrNorR https://t.co/0Cfm0Uu2Jx

Alekszej Ovcsinyin és Nick Hague is jól van

Miután földet értek, kapcsolatba léptek az irányítóközponttal – és bár nem szerencsére sérültek meg, ahogy az ilyenkor lenni szokott, kutató-mentő csoportokat küldtek a helyszínre. A két űrhajós egyébként a Nemzetközi Űrállomásra tartott, ahol a tervek szerint félévig maradtak volna.

Az űrkutatás számára nem ez volt a legszerencsésebb hét:

(forrás: Reuters, NASA, RT)

És ezt olvastad már?
A Honor 50-et a Honor-rajongók biztosan szeretni fogják, még ennyiért is