A Rocket Lab januárban állította föld körüli pályára a Humanity Starnak (az Emberiség Csillaga) elkeresztelt hatalmas diszkógömböt, ami fényesebb volt a legfényesebb csillagnál is.

A cég elnöke, Peter "Paulo Coelho" Beck szerint a mesterséges csillag a saját múlandóságunkra és a nálunk nagyobb dolgokra (pl. globális felmelegedés) hivatott felhívni a figyelmet, a csillagászok viszont annyira nem lelkesedtek a szép gondolatokért. Szerintük az egyméteres diszkógömb

elbaszta a csillagászati megfigyeléseket,

ugyanis hosszabb záridőnél egy jó fényes csíkot húzott a kép közepére. A Hubble űrteleszkóp például ezt látta, amikor a Humanity Star elhaladt előtte:

Alex Parker on Twitter

For no reason at all, here's what it looks like when a satellite goes through Hubble's field of view whilst you are trying to image something in the distant solar system.


Ennek következtében valószínűleg sokan kitörő örömmel fogadják, hogy az Emberiség Csillaga a vártnál sokkal hamarabb leáldozik: bár a Rocket Lab eredetileg úgy tervezte, hogy a csillag kilenc hónapig fog a bolygó körül keringeni, valamit elég csúnyán elszámoltak, így a diszkógömb már ma visszazuhan a légkörbe, ahol elég. Peter Beck lakónikus tömörséggel állapította meg a kudarc okát:

az űrben a tárgyak sokszor másképpen viselkednek".

Na ja, például lezuhannak. Jobb később rájönni, mint soha.

Az emberiség csillaga amúgy Stephen Hawking szerint hamarosan tényleg leáldozik, hacsak nem húzunk el időben a Földről:

Stephen Hawking öt ijesztő jóslata a jövőről

Földönkívüliek, globális felmelegedés, mesterséges intelligencia - korunk legnagyobb elméje elég súlyos és lehangoló dolgokat mondott arról, mi vár ránk a jövőben.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés