Azt mondják, hogy közelebb vagyunk az apokalipszishez, mint valaha.

Továbbra is 100 másodperccel éjfél előtt áll a végítélet képzeletbeli órája, amely azt hivatott szimbolizálni, hogy mekkora az emberiség megsemmisülésének a kockázata.

„A 75. évében lévő óramutató közelebb áll az apokalipszishez, mint valaha, a világ változatlanul rendkívül veszélyes pillanatban van”

– nyilatkozta az Atomtudósok Bulletinjének (BAS)* elnöke, Rachel Bronson. A szakember szerint bár tavaly felcsillantak reménysugarak, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a nemzetközi biztonsági helyzet stabilizálódott volna.

* A szervezetet az atombomba második világháborús ledobása után alapították kutatók, hogy az emberiség túlélését fenyegető legnagyobb veszélyekre hívja fel a figyelmet a Végítélet órája, a Doomsday Clock gondozásával. Első évében (1947) az óra mutatója hét percre állt az éjféltől, legtávolabb (17 percre) pedig 1991-ben, a hidegháború végén volt az éjféltől. 2018-ban és 2019-ben még két perccel éjfél előtt állt az óramutató, 2020-ban 100 másodpercre tekerték előre, és az 2021-ben is ott maradt.

A szakemberek szerint az emberiséget fenyegető legfőbb tényezők:

  • Koronavírus-járvány
  • Atomháborúk
  • Klímaváltozás
  • Hamis digitális információk veszélyei.

(Forrás: The Bulletin, MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Meglepő dolgot műveltek a holdi talajjal
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!