Ez a hihetetlen felbontású felvétel körülbelül hatvanezerszer nagyobb, mint egy iPhone-nal készített átlagos fénykép.

A BT megbízta a 360Citiest, hogy készítse el London panoráma felvételét. Az itt látható 320 gigapixeles képet a 360Cities.net alapítója, Jeffrey Martin és kollégái, Holger Schulze és Tom Mills készítették, 2012 novemberében bő három napon át dolgoztak, hogy a BT Torony huszonkilencedik emeletéről több mint 48 600 felvételt készítsenek.

A fényképek négy darab Canon EOS 7D digitális tükörreflexes fényképezőgép segítségével készültek, mely gépvázakra EF–400 mm f2.8L IS II USM objektíveket és Extender EF 2x III telekonvertereket applikáltak. A Canon által biztosított technika összértéke meghaladta a 14 millió forintot.

A Clauss gyártmányú robot panorámafejek 72 000 lépésre képesek egyetlen 360 fokos körív mentén, és ebben az esetben másodpercenkénti négy kocka készítésére voltak beállítva. Ezenkívül laptopok figyelték élőben a fényképezés menetét, amely magasan London felett, fagypont alatti hőmérsékletben, időnként 80 kilométer/óra erejű széllökések közepette zajlott.

Maga a fotózás három napon át tartott, ám a munka jelentős része csak ezután következett, hiszen több mint három hónapig tartott, amíg a nagy teljesítményű számítógépek segítségével összeállították a hatalmas felbontású felvételt. A több tízezer fotóból végül egy 320 gigapixeles panorámakép állt össze, melyet ha normál felbontásban kinyomtatnánk, egy 98 méter széles és 24 méter magas fényképet kapnánk. Korábban egyébként már Budapestről is készült egy gigantikus, 70 gigapixeles felbontású panorámafotó.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában