Több évtizeddel korábban, mint ahogy korábban azt az ENSZ jósolta.

Már 2040 körül elérheti a világ népessége a 8,5 milliárdos plafont, és az évszázad végére hatmilliárdra csökkenhet a Földön élő emberek száma – derült ki az Earth4All nemzetközi kezdeményezés nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Az Earth4All vezető közgazdászokat, tudósokat és jogászokat tömörítő nemzetközi kezdeményezés, amelyet a Római Klub, a Potsdami Klímakutató Intézet, a Stockholmi Rugalmasság Központ és a Norvég Üzleti Iskola hívott életre.

Ezzel szemben az ENSZ 2022 nyarán közzétett tanulmányában azt írta, hogy a világ népessége nagy valószínűséggel csak 2080-ban tetőzik 10,4 milliárd fővel. A világszervezet közlése szerint a népességszám tavaly novemberben átlépte a nyolcmilliárdos határt – 2000-ben még csak hatmilliárdan éltek a Földön.

2023-ban már nem Kína lehet a Föld legnépesebb országa

Legutóbb 1700-ban volt olyan, hogy Kína a második helyre szorult etekintetben.

Az Earth4All kutatói Az emberek és a bolygó című tanulmányukban két lehetséges jövőképet vázoltak fel:

  • Az első forgatókönyv szerint a világ gazdaságilag hasonló ütemben fejlődik, mint az elmúlt ötven évben. Ebben az esetben a népességszám 2050-ben éri el a csúcsát.
  • A második forgatókönyv szerint erre már 2040 körül sor kerülhet, ha jelentős befektetések történnek a szegénység elleni küzdelembe, a gazdasági fejlődésbe, az oktatásba és az egészségügybe.

A szakértők meg vannak győződve arról, hogy más előrejelzések gyakran alábecsülik a gyors gazdasági fejlődés jelentőségét, erről a beszélt az Earth4All projektvezetője, Per Espen Stoknes:

„Tudjuk, hogy az alacsony jövedelmű országok gyors gazdasági fejlődése óriási hatással van a termékenységi rátára. A termékenységi mutatók csökkennek, ha a lányok hozzáférnek az oktatáshoz, megerősítik a nők gazdasági helyzetét, és jobb egészségügyi ellátást kapnak.”

(Forrás: MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Akkora gigantikus fekete lyukat találtak, ami 30 milliárdszor nagyobb a Nap tömegénél

Ez a kozmikus szörny az egyik legnagyobb fekete lyuk, amit valaha sikerült észlelni.

Földön kívüli tárgy darabjai lehetnek a Csendes-óceán fenekén, expedíciót indítanak hozzá

Az már biztos, hogy a Naprendszeren kívülről érkezhetett az objektum.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés