Masszív felmelegedés megy végbe a Déli-sarkon.

Az Antarktisz 20 meteorológiai állomásának adatait elemezve kimutatták, hogy a Déli-sark hétszer gyorsabban melegszik, mint a kontinens általában.

A Déli-sarkon a hőmérsékletek általában mínusz 50 és mínusz 20 Celsius-fok közöttiek. 30 év alatt, 2018-ig az átlaghőmérséklet 1,8 Celsius-fokkal nőtt. Globálisan ezen idő alatt 0,5-0,6 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet.

Kyle Clem klímakutató szerint elsőre úgy tűnt, hogy a Déli-sark izolálódott attól, ami a világ többi részén történt, de aztán hirtelen gyors melegedésbe kezdett, ami az egyik legerőteljesebb a bolygón, ennek pedig két oka van:

a természetes változékonyság* és az emberi ipari tevékenység okozta globális felmelegedés szélesebb trendjének része.

Clem szerint azt viszont nehéz pontosan meghatározni, hogy melyik tényező mekkora szerepet játszik a folyamatban, egy dolog azonban biztos: masszív felmelegedés megy végbe.

* A Déli-sark melegedése részben összefügg a Csendes-óceán trópusi nyugati részének növekvő hőmérsékleteivel, amelyeket az Antarktiszi-félszigetnél lévő Weddel-tenger jeges vizeiben a ciklonok délre hajtanak. De ez a rendszer, amely egy több évtizedes természetes folyamat része csak a melegedési folyamat egy részére ad magyarázatot. A többi oka az ember okozta klímaváltozás.

A déli-sarki hőmérséklet-feljegyzések mintegy 60 évesek, és a térség klímáját alig ismerik a kutatók, akik tudatában vannak annak, hogy a csendes-óceáni időjárási rendszerek hatással lehetnek az Antarktisz nyugati részére és az Antarktisz-félszigetre, ahol az emelkedő levegő- és vízhőmérséklet a jég olvadását idézi elő.

Julienne Stroeve professzor, az amerikai Hó- és Jégkutatóközpont kutatója szerint bár „hőmérsékletváltozások igen szembeötlőek, de (...) eddig  még nem voltak olyan jelentősek, hogy tömeges jégveszteséget idézzenek elő az Antarktisz belsejében”.

Már az emberi világtól távol eső helyen is találtak műanyagszemcséket

Nagyobb baj, hogy már beszűrődött a szárazföldi táplálékláncba is.

(Forrás: MTI, fotó: Pixabay)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés