Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A karjukat vagy lábukat elvesztő emberek gyakran éreznek fájdalmat az amputált végtagjukban akár évekkel a műtét után is. Bár még mindig sok a kérdés a fantomfájdalom körül, a jelenséget feltételezhetően az okozza, hogy az amputáció helyén lévő idegvégződések továbbra jelet küldenek a fájdalomról az agynak, amely így azt hiszi, hogy az adott végtag még mindig a helyén van.

Már régóta voltak olyan elképzelések, miszerint a virtuális valóságra épülő számítógépes játékok enyhíthetik a fantomfájdalom rejtélyes tüneteit – ezt a hipotézist pedig a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem kutatói alá is támasztották egy nemrég elvégzett kutatás révén.

A svéd szakemberek olyan egyéneket vontak be a kutatásba, akik már átestek valamilyen végtag-amputáción. Az alanyok közül 14-en olyan számítógépes játékokat próbáltak ki, amelyekben egy virtuális kar mozgatásával hajtottak végre különböző feladatokat, például autót vezettek. A páciensek látták magukat a képernyőn az amputált végtagjuk helyén lévő virtuális karral, amelyet saját magukat tudtak irányítani.

Tizenkét alkalom után a résztvevők jelentős fájdalomcsökkenésről számoltak be. A The Lancet című folyóiratban közölt tanulmány szerint a fájdalom időtartama, gyakorisága és intenzitása csaknem 50 százalékkal csökkent.

A tesztalanyok azt tapasztalták, hogy a fájdalom még az utolsó kezeléssel is folyamatosan csökkent, így van rá esély, hogy további kezelésekkel még jobban lehet csökkenteni a fantomfájdalom mértékét.

(forrás: Science Focus, News Medical, MTI)

Óriási orvosi áttörés küszöbén állunk - csak jó volna, ha végre felnőnénk a feladathoz

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.