Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egyelőre csak tesztjelleggel, és csak egy kis szeletét, de ez is jelzi, hogy az új technológia már itt toporog a küszöbön.

A Vodafone a siófoki Internet Hungary konferencián Magyarországon elsőként közvetített élő videós tartalmat 5G-s hálózaton keresztül: a közvetítésben a budapesti székházban zajló esport-bajnokságot streamelték Siófokra, amit vágás után - immár kommentárral együtt - továbbítottak a Twitch-re, mindezt élőben.

A 4G-nél akár tízszer gyorsabb adatátviteli sebességet biztosító új technológia számos területen hozhat jelentős előrelépést: az önvezető autók elterjedéséhez vagy az IoT-eszközök (például okosotthon) szélesebb térhódításához egyenesen nélkülözhetetlen, de például az egészségügyben (távműtét) és az élő online közvetítésekben is jelentős változást fog hozni.

Arra persze egyelőre még várnunk kell, hogy az 5G-hálózatok a nagyközönség számára is elérhetőek legyenek, már csak azért is, mert az első 5G-képes telefonok is várhatóan csak ősszel mutatkoznak majd be: az első ilyen készülék nagy valószínűséggel a Xiaomi Mi Mix 3 lesz, amit még idén több másik 5G-s mobil követhet.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.