Be kell vallanunk, évszázadok óta nem voltunk állásinterjún, de állítólag ezt a fejtörőt, aminek a címe "almák és narancsok", kifejezetten szeretik feltenni a derék HR-esek.

A feladvány a következő: van három dobozod. Az egyikben almák vannak, a másikban narancsok, a harmadikban pedig almák és narancsok vegyesen. Az első dobozra az van írva, hogy "almák", a másodikra, hogy "narancsok", a harmadikra pedig - igen, kitaláltad - "almák és narancsok". Sajnálatos módon mindhárom doboz rosszul van felcímkézve, és azt a feladatot kapod, hogy címkézd fel őket helyesen. A dobozokba nem nézhetsz bele, viszont bármelyikből kérhetsz mintát. Hány mintára lesz szükséged minimum, hogy mindegyik dobozt fel tudd címkézni? Tessék, itt egy kép, ami segít gondolkodni:

Ha HR-esek lennénk, nekünk a mentő kérdésünk biztosan az lenne, hogy "találj ki egy olyan életszerű helyzetet, ahol a fenti dolog megtörténhet veled". De nem is húzzuk tovább az időt, inkább mondjuk a megfejtést.

A helyes válasz:

.

.

.

mindössze egyetlen egy mintára lesz szükséged.

A magyarázat: tegyük fel, hogy benyúlsz az "almák es narancsok" feliratú dobozba, és kihúzol egy narancsot. Ez azt jelentené, hogy a dobozban vagy csak narancsok vannak, vagy almák és narancsok vegyesen, de mivel tudjuk, hogy mindegyik dobozon rossz felirat van, így kizárásos alapon a csak narancsokat tartalmazó dobozba nyúltál. Ha ennek a doboznak a címkéjét most kicserélnénk a "narancsok" feliratú doboz címkéjével, akkor az "almák" feliratú dobozon maradna az eredeti címke. Azt viszont tudjuk, hogy az összes címke rossz, következésképpen a "narancsok" felirat megy az "almák és narancsok" helyére, az "almák és narancsok" felirat az "almák" helyére, az "almák" felirat pedig a "narancsok" helyére. Ugyanez a szisztéma alkalmazható arra is, ha elsőre almát húzol ki az "almák és narancsok" feliratú dobozból.

(Nyitókép: Micro Assist/Flickr)

És ezt olvastad már?
Meghatározták az emberiséget fenyegető legfőbb tényezőket