Gyönyörű felvételeket készített az antarktiszi tengeri világról egy távirányítású tengeralatti jármű (ROV), amelyet ausztrál tudósok küldtek le a jég alá, hogy visszahozza a SeapHox pH-adatrögzítőt.

Az eszköz múlt év novembere óta mérte a só- és oxigéntartalmat, a savasságot, illetve a hőmérsékletet a kelet-antarktiszi Casey kutatóállomás közelében lévő O’Brien-öbölben, és persze a robot közben fantasztikus felvételekkel örvendeztetett meg minket a kontinens befagyott vízi világáról.

Itt eresztették le a kis robotot a jég alatti tengerbe

Azért is olyan változatos és élettől dús ez a jég alá zárt ökoszisztéma, mert védve van a Déli-sarkon tomboló viharoktól és szélsőségesen hideg időjárástól. Ezek az élőlények 10 hónapon át másfél méteres jégtakaró alatt éldegélnek, a hőmérséklet pedig folyamatosan -1,5 Celsius-fok a vízben – ez azért lehetséges, mert a sós tengervíz fagyáspontja alacsonyabb, mint a tiszta (desztillált) vízé.

– fejtette ki Glenn Johnstone, az Australian Antarctic Division (AAD) kutatója, utalva a fagyos vízben éldegélő szivacsokra, sünökre, tengeri uborkákra, pókokra és csillagokra, melyek gyönyörű harmóniát alkotva élnek a fagyos vízben:

Az AAD célja továbbá az volt, hogy a kutatás révén megértse, milyen hatással lehet a Déli-óceán savasodása a tengeralatti ökoszisztémákra. Ugyanis a tengervíz normális esetben enyhén lúgos, viszont

A tudósok szerint az antarktiszi térség lehet az első hely a világon, ahol komolyabban megfigyelhetik az óceánsavasodás következményeit.

(forrás: Science Alert)

Ez is érdekelhet:

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon