Biztos, hogy az Apple TV eddig sem kerülte el a figyelmedet. Csakhogy olyan kép volt benned a cuccról, mint a világ jobbik felén élők kiváltsága a korlátlan Netflix-élmény élvezéséhez. Most figyelj, az új Apple TV neked is kelleni fog!

Ha az Apple TV az a termék volt, amit a Keynote-on csak legyintve pörgettél át “nálunk ez úgysem fog működni” felkiáltással, akkor barátilag jelezzük, a negyedik generáció bemutatóját gyorsan nézd meg, mert meg fogsz lepődni: az Apple rohamléptekkel igyekszik a tévéden keresztül újabb csatornát nyitni a pénztárcád felé. És ez a legrohadtabb behúzás: az Apple TV egyáltalán nem drága, és meg is éri. Hol itt az átverés?

Kezdjük az elején, mit is kapunk a közel 60 ezer forintért?

Egy pofonegyszerűen beüzemelhető konzolt. De ezt most úgy értsd, hogy tényleg nincs maszatolás, nem olyan, mint amikor az X-Boxod első körben még a lábméretedet is elkéri és aztán le is méri, hogy működni tudjon. Ezzel szemben mit csinál az Apple TV? Megkérdi, van-e iPhone vagy iPad nálad. Ha igen, akkor minden beállítást áthúz. Ennyi! Nem kell a miniatűr távirányítón keresztül az ábécéből betűnként összerakni az e-mail címed és jelszavad, hogy belépj az iTunes-ba. A wifire is úgy megy fel, mintha mindig is ott lett volna. És már működik is.

A doboz az eddigieken túl (filmek, zenék az iTunes-ról, fotók a saját iCloud-fiókodból) egy rohamtempóban fejlődő saját alkalmazás-áruházat kapott, ahol könnyen megjósolhat módon előbb-utóbb minden kedvenc appod fel fog tűnni.

Előbb vagy utóbb.

Mert valahogy a nagy sietségben nem maradt elég erő arra, hogy a fejlesztőcégek látványos és valóban jól használható appokkal tegyék az Apple TV-t elég vonzóvá számodra. Persze szép dolog az Airbnb nagy képes felületén földbe vájt kunyhók és amszterdami hajólakások között brózolni, de azért azt könnyen be fogod látni, hogy nem ez a legfontosabb funkció, ami az Apple TV-t naggyá teszi. A legfontosabb, hogy tudsz rajta filmet nézni, és ha már van Netflix, majdhogynem korlátlanul.

Sajnos a Netflixet még nem tudtuk próbálni, mert jóval korábban csináltuk a tesztet, mint ahogy a bejelentés megszületett. De ha Amerikában gond nélkül megy, akkor nálunk is fog. Már csak azt kell megvárni, hogy a tartalmak magyar felirattal és szinkronnal is meglegyenek. Addig meg fejleszd kicsit a nyelvtudásod, az sose baj.

Ha te sem nézed folyamatosan az iTunes filmkínálatát, jól meg fogsz lepődni: egész jól fel van szerelve aktuális filmekkel, ráadásul a Netflixszel ellenben ezek mind szinkronosak vagy feliratosak. Last Knights, Mad Max, Mission: Impossible, mind fent van. És még a Star Wars 7-re is be lehet jelentkezni elővételben. Persze ha neked a böngésződ automatikusan az ncore.cc-vel nyílik meg, nem fogsz hasra esni, de nekünk jó volt látni, hogy ezek legálisan néhány euróért online bármikor megnézhetőek.

Nekem a Keynote-ról a Siri beharangozása tetszett a legjobb. Beszélsz a távirányítóhoz, elmondod, mit szeretnél nézni, és ő keres neked valamit. Na, ezt felejtsd el. Nem működik a Siri, mert nem tud magyarul, ezért nem beszélhetünk hozzá angolul sem. Miközben az iPhone már simán felismeri a magyar szavakat. Érthetetlen. De egyszer biztos ez is jó lesz, csak várni kell.

A Playstation-fanok hangosan röhögnek, ha az Apple TV játékkínálatára terelődik a sor. Az aktuálisan elérhető konzolos játékok nincsenek meg tvOS-re. De ha szeretsz alkalmanként autósjátékokat nyomkodni a telefonon, az Apple TV is tetszeni fog. Egész jópofa a távirányítót forgatva autós szimulátort nyomni, és még a grafikára sem lehet panasz.

Ha a nappalid médialejátszóját látod az Apple TV-ben, megint van egy rossz hírünk. Jelenleg nincs olyan app, ami engedné az Apple TV-n keresztül egy NAS vagy bármilyen más háttértár elérését. Egyedül a Plex került fel a store-ba, de ezt valamiért nem sikerült beüzemelni. De biztosan lesz. A telefonon is sorra jelentek meg ezek az alkalmazások, nincs rá logikus magyarázat, hogy miért ne lehetne ezt a tvOS-re is megcsinálni.

Az Apple TV még nem “must have” cucc, de azzá fog válni. És ez a generáció már bőven jó arra, hogy 60 ezer forintért lecseréld a médialejátszódat a nappaliban, ha a többi terméked egyébként is Apple-ből van.

És ezt olvastad már?
A Honor 50-et a Honor-rajongók biztosan szeretni fogják, még ennyiért is