Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azt hallottad, hogy holnaptól menő lesz okosórát hordani? És nem csak azért, mert a Samsung, a Sony, az LG és a többi gyártó után ezúttal az Apple mutatja be nekünk, hogyan képzelik el a hordható eszközök legújabb generációját, hanem azért is, mert az eddig kiszivárgott hírek szerint az Apple Watch-nak jó esélye van rá, hogy kapásból felpattanjon az okosórák trónjára.

A tavaly szeptemberben bejelentett Apple Watch története nem indult éppen rózsásan, hiszen az már korábban kiderült, hogy a tervezett szenzorok egy részét a megbízhatatlanságuk miatt ki kellett venni az órából. Hiába vizionált az Apple egy karon hordható orvosi rendelőt, az már biztos, hogy a Watch sem a stressz-szintünket, sem a vérnyomásunkat nem fogja mérni, ám így is elég sok jel utal arra, hogy ez lesz minden idők legjobb okosórája.

Viszlát bankkártya!

Az Apple Watch egyik legfontosabb újítása lehet, hogy az iPhone 6-ban bemutatkozó Apple Payt az órába is beépítették, ami nagyon leegyszerűsítheti a bankkártyás fizetést. Csak odatartod a karodat a leolvasóhoz, és el is van intézve. Mivel az órában nincs ujjlenyomat-olvasó, így az Apple Paybe jelszóval tudunk majd bejelentkezni, és bejelentkezve is maradunk egészen addig, amíg a bőrünk érintkezik az óra felületével.

Fitneszkarkötő

Bár az EKG és a véroxigénszint-mérő ugrott, ettől függetlenül az Apple Watch még egy nagyon tisztességes fitneszkarkötő is lehetne, kétségünk sincs ugyanis afelől, hogy az Apple az egyik legjobb fitneszalkalmazást fogja összedobni az órához. Lehetne, de sajnos a hírek szerint az órából kihagyták a GPS-t, ami azt jelenti, hogy futáshoz is magunkkal kell vinnünk a telefonunkat. Ha ez igaz, akkor nem teljesen értjük, hogy mire gondoltak az Apple-nél, amikor ezt a döntést meghozták.

Autó, nyílj ki!

Bár hivatalosan még nem erősítették meg, de Tim Cook egyszer arról beszélt, hogy nagyon szeretné, ha az Apple Watch az autó távirányítóját is leváltaná, ha pedig Tim Cook szeretne valamit, az általában meg is valósul.

Az akksiról inkább ne is beszéljünk

De egy kicsit azért mégis. Ami biztos, hogy az Apple Watch akkumulátora nem fogja megváltani a világot, sőt, a hírek szerint annak is örülhetünk, ha egy napot kibír töltés nélkül (januárban még olyan pletykák is napvilágot láttak, hogy az óra normál használat mellett is csak 3,5 órás üzemidővel bír). Az Apple Watch-t egyébként vezeték nélkül fogjuk tudni tölteni a MagSafe töltővel, és állítólag lesz egy akksi kímélő üzemmódja is, ami gyakorlatilag sima órává minősíti vissza a Watch-t, cserébe nem kell egyfolytában tölteni.

Tonnányi alkalmazás

Bár azok a hírek, miszerint az Apple Watch-ra már a megjelenésekor százezer alkalmazás lesz elérhető minden bizonnyal túlzóak, az nem kérdés, hogy a felhasználók már a kezdetektől jól el lesznek látva applikációkkal (Tim Cook szerint "tonnányi" alkalmazásból válogathatunk majd), ez pedig döntő jelentőségű lehet az Apple Watch sikere szempontjából.

Itt jön a Siri!

Természetesen az órában is lesz Siri személyi asszisztens, aminek segítségével üzeneteket diktálhatunk, kereshetünk a térképen és a napirendünket is ellenőrizhetjük. Ezzel kapcsolatos negatívum, hogy az Apple Watch-ban nem lesz hagyományos billentyűzet, így az üzenetekre például vagy szóban válaszolhatunk, vagy pedig az automatikus válaszüzenetekkel reagálhatunk, de az Apple szerint Siri elég okos lesz ahhoz, hogy a kapott üzenetet kielemezve automatikusan kiválassza nekünk a legideálisabb választ.

Kétféle kijelző

Az Apple Watch kétféle méretű kijelzővel érkezik, a kisebbik, 38 milliméteres órában egy 340x272 pixeles felbontású, a nagyobbik, 42 milliméteresben pedig egy 390x312 pixel felbontású kijelzőt találunk. Ami biztos, hogy a kijelző a szélein hajlított lesz, és ütésálló Sapphire glass védi, valamint vízálló is lesz (Tim Cook szerint még zuhanyozni is lehet benne), ami nem hátrány egy olyan eszköznél, amit egész nap a csuklódon viselsz.
A kijelző különlegessége, hogy nem csak érintés- hanem nyomásérzékeny is lesz, ami jelentősen kiterjeszti a lehetőségeket, de scrollozni vagy az ikonok között választani például nem érintéssel, hanem a Digital Crownnak elnevezett tekerővel tudunk majd.

Olyan, mint egy iPod Touch

A Samsung által kifejezetten az Apple Watchoz legyártott S1 proci állítólag nagyjából egy iPod Touch teljesítményét hozza, ami pontosan nem tudni még, hogy mit jelent, de a hírek szerint jobb lehet, mint a jellemzően Qualcomm procival szerelt androidos okosórák nagy része.

Kétmillió forint

Bár az Apple esetében az ár mindig egy nagyon érzékeny kérdés, az Apple Watch (más gyártókhoz képest) egészen elfogadható árcédulával érkezik majd: az alap, Watch Sportnak elnevezett változat 350, a rozsdamentes acéllal kivitelű óra pedig 500 dollárba kerül majd (ez magyar forintra átszámolva nagyjából 95 és 135 ezer forintnak felel meg). Ja igen, és lesz egy 18 karátos arannyal bevont Apple Watch is, ami a hírek szerint nagyjából 8000 dollárba, vagyis több mint kétmillió forintba kerül majd. Hiába, az Apple az Apple.

(Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.