Galaktikus arcra hasonlító jelenséget kapott lencsevégre a Hubble: az űrteleszkóp egy szokatlan galaxisütközést rögzített, a két összeolvadó galaxis látványa pedig hasonlít a filmekből jól ismert ufófejre.

A Tejútrendszertől 704 millió fényévnyi távolságban két galaxis frontálisan összeütközött, az ovális arc hatalmas szemeit pedig a két galaxis központi régiói alkotják. Az AM 2026-424 katalógusszámú konstelláció két galaxisa megközelítőleg azonos méretű, ez pedig szokatlan jelenség, ugyanis többnyire egy nagyobb galaxis nyel el egy kisebbet.

Az összeütközés hatására a galaxisok korongjai kifelé húzódtak, a turbulencia pedig a csillagkeletkezés heves hullámait váltotta ki. A fiatal csillagok egy gyűrűje kékesen fénylik, ebből lett a galaktikus arc orra, szája és körvonalai.

A különleges formáció csillagászati mértékkel nézve rövid életű, mivel csupán 100 millió éven át látható. Egy-két milliárd éven belül a két galaxis olyan mértékben olvad egybe, hogy múltjukra már nem lehet következtetni. A felvétel a Hubble átfogó vizsgálatai közben készült, az űrteleszkóp elsődleges kutatási célpontokat keres utódjának, a James Webb űrteleszkópnak, amelyet 2021-ben állítanak pályára.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!

Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

És ezt olvastad már?
Magyarországot is elérte a 17 ezer kilométerre lévő, hatalmas erejű víz alatti vulkánkitörés