Nem most történt, de most derült ki.

2022. október 9-én hét percen keresztül egy 1,9 milliárd fényévre lévő gigantikus szupernóva-robbanásból származó gamma-kitörés/felvillanás (GBR) nagy energiájú fotonjainak jelenlétét regisztrálták a földi teleszkópok – a csillagászok szerint ez, vagyis a GRB 221009A jelű gamma-kitörés volt a valaha észlelt legnagyobb energiájú ilyen jelenség, aminek felvillanása 70-szer fényesebb volt, mint az addigi rekordtartó.

Mostanra pedig már az is kiderült, hogy a jelenség a légkör minden szintjét elérte (egészen a felszín fölé, mindössze 60 kilométeres magasságig hatoltak), és az 50 és 1000 kilométeres magasság között húzódó ionoszféra atomjait is ionizálta, valamint rövid időre ugyan, de kikapcsolta Földünk védőpajzsát, a bolygónkat káros sugárzásoktól védő ózonréteget.

A szakértők mindez egyértelműen rávilágít arra, hogy egy közelebbi gamma-kitörés simán elpusztíthatja a Föld ózonrétegét

– szimulációk szerint egy Tejútrendszeren belüli szupernóva évekre képes lenne kiiktatni azt, ami vélhetően katasztrófális hatással lenne bolygónkra nézve, a földi élet tömeges pusztulást is okozhatná.

(Forrás: Science.org, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában