A legtöbb ember valószínűleg eléggé zavarban lenne, hogy mit kell csinálni, ha egyszer csak meglátna egy gombafelhőt, de van néhány egyszerű szabály, amelyeket még a legnagyobb pánikolás közepette sem fogsz elfelejteni.

Budapesten a legkézenfekvőbb természetesen a kettes és a hármas metró mélyebben fekvő állomásai, amelyeket eredetileg is úgy alakítottak ki, hogy atomtámadás esetén hermetikusan le lehessen zárni őket. Mivel azonban egy bomba becsapódása után már nem nagyon fogsz felpattanni a hetes buszra, hogy elutazz a legközelebbi állomásig, jó tudni, hogy milyen lehetőségeid vannak a közelben.

Ebben segít az amerikai Szövetségi Válságkezelési Ügynökség által kiadott kép, amely azt jelzi, hogy a különböző helyiségek mennyire védenek meg a sugárzástól (a számok azt jelzik, hogy mekkora része ér a sugárzásnak ahhoz képest, mintha a szabadban lennél).

Persze ez nagyrészt eléggé magától értetődő: a tégla jobb, mint a fa, és a legnagyobb védelmet a földalatti helyiségek nyújtják, de azért jó tudni, hogy például egy más helyiségek által határolt, ablaktalan szoba is képes majdnem akkora védelmet nyújtani, mint egy pince.

A Lifehacker által idézett Michael Dillon, a Lawrence Livemore Nemzeti Labor szakértője szerint azt is érdemes mérlegelni, hogy mennyi ideig lennénk kitéve a sugárzásnak, vagyis ha mondjuk öt perc alatt el tudnánk jutni egy nagyobb védelmet nyújtó helyre, akkor érdemes nekivágni, viszont ha ehhez negyed óra kéne, akkor jobb várni legalább egy órát, amíg a sugárzó részecskék nagy része eltűnik a levegőből, és csak utána elindulni.

Van ugyanakkor néhány dolog, ami a tartózkodási helyedtől függetlenül is jelentősen növelheti az esélyeidet a túlélésre:

  • Amikor meglátod az atombomba villanását, ideális esetben még perceid vannak, mire a lökéshullám elér hozzád (ha nem, akkor túl közel vagy, és így is-úgy is meghalsz), így ezt az időt érdemes arra felhasználni, hogy vizes paplanba takarózz, vagy a beülj a teletöltött fürdőkádba, ezzel jelentősen csökkentve a sugárzás veszélyét. Ha nyilvános helyen vagy, akkor érdemes a vécében leverni a csapokat, hogy minél több víz érje a testedet.
  • Ha a helyiségben van ablak, érdemes kinyitni, hiszen ezt a lökéshullám úgyis betörné, ami balesetveszélyes.
  • Mivel a lökéshullámmal együtt elektromágneses impulzus is érkezik, az elektromos eszközöket kapcsold ki, és szedd ki belőlük az akkumulátort, így nem lesznek zárlatosak. Egy atomtámadás után pedig létfontosságú lehet, hogy működik-e a telefonod.
  • Bárhol is vagy, a sugárszennyezett ruháidat mindenképpen vesd le, és hermetikusan zárd el őket, ezután pedig szappannal és samponnal jó alaposan mosakodj meg (ha lehetséges, ne csapvízzel).
És ezt olvastad már?
Szinte súrolni fogja a Földet egy teherautó-méretű aszteroida
További cikkeink a témában