Így nézhetett ki életében a híres perui múmia.

Az ősi emberi maradványok arcának háromdimenziós rekonstruálására szakosodott svéd archeológus és szobrász, Oscar Nilsson mintegy négyszáz órányi munka során rekonstruálta a híres perui múmia, egy több mint ötszáz éve rituálisan feláldozott tinédzser inka lány arcát – hangsúlyos arccsonttal, fekete szemmel és napbarnított bőrrel ábrázolja:

A női portré megalkotásán Oscar Nilsson mellett lengyel és perui szakértők is dolgoztak

Dagmara Socha lengyel bioarcheológus, a Varsói Egyetem andoki tanulmányokkal foglalkozó központjának kutatójától lehet tudni, hogy a lány arcának elkészítéséhez első lépésként koponyájának másolatát kellett megszerezniük. Ezt követően a testszkennelés, DNS-vizsgálat, az etnológiai jellemzők, és az életkor meghatározása segített a szakértőknek az arcmás elkészítésében.

Az antropológiai vizsgálatok megállapították, hogy a tizenhárom-tizenöt éves, 140 centiméter magas és 35 kilogramm súlyú, Juanitának nevezett lányt 1440 és 1450 között áldozták fel. A Johns Hopkins Egyetemen végzett CT-vizsgálat alapján halálát a nyakszirtjére mért erős ütés okozta.

Az inka lány mumifikálódott maradványait megtaláló amerikai antropológus, Johan Reinhard elmondta, sohasem gondolta volna, hogy valaha látni fogja a lány arcát olyannak, mint amilyen életében lehetett. Reinhard egyébként 1995-ben fedezte fel a lány maradványait hatezer méteres magasságban, a hófedte Ampato vulkánon:

(Forrás: MTI, fotó: Universidad Católica de Santa María)

Ez is érdekelhet:

Sikerült rekonstruálni egy 4200 éves nő arcát

A korai bronzkorban élhetett a nő.

Megalkották Jézus Krisztus élethű arcképét a torinói lepel alapján, természetesen a mesterséges intelligencia segítségével

A világtörténelem egyik legtitokzatosabb és legellenmondásosabb ereklyéje alapján készült el a világtörténelem egyik legismertebb és legnagyobb hatású személyének arcképe.

Rekonstruálták egy 50 ezer éve kihalt emberfaj arcát

Hobbitokként is szokták nevezni őket, amivel a Gyűrűk Ura félszerzeteire utalnak.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

Ezekre az iPhone-okra lehet csak letölteni az iOS 18-at

Igazi nagy durranással érkezik az iOS 18

További cikkeink a témában