Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Norilszk egy Szeged méretű orosz város az Arktiszon. Megemlíthetnénk vele kapcsolatban a Gulag-rendszer részeként három évtizeden át fennálló Norillag munkatábort, azt, hogy csak repülővel lehet megközelíteni, és azt is, hogy a városba külföldi állampolgárok csak engedéllyel léphetnek be. Nem túl bizalomgerjesztő, igaz?

Az észak-szibériai Norilszkot bátran nevezhetjük a világ egyik legélhetetlenebb városának. Szubarktikus éghajlata miatt 8-9 hónapon át hó borít mindent, mintegy 4 hónapon át kemény hóviharok tombolnak, és decembertől januárig mintegy hat héten át nem kell fel a nap. De amellett, hogy irtó hideg, a levegő minősége is borzalmas: a Föld egyik leggazdagabb nyersanyaglelőhelyéről beszélünk, amely dugig van bányákkal, és

Mindennek a következménye aztán az, hogy a porból és a finom szemcséjű radioaktív izotópokból álló szmog szinte állandó fojtásban tartja a várost. Norilszkban jóval magasabb az esély egyébként a vetélésre, a csecsemőkori morbiditásra, a rákra és a légúti betegségek kialakulására is, mint Oroszország egyéb pontjain, és évente mintegy harminc alkalommal savas eső zúdul a helyi lakosságra. A facsemeték sem maradnak életben ilyen szennyezett földben, a norilszkiak várható élettartama pedig 46 év körül mozog.

Viszont ez a régió adja a világ palládiumtermelésének a 38 százalékát, a platina- és nikkeltermelés 22 százalékát, így a régió értéke igencsak felértékelődött, amelynek következtében az orosz oligarchák között hatalmas verseny dúl az ásványkincsek feletti monopólium megszerzéséért.

Nos, ez az egyik fő oka, hogy az eddig leírtak ellenére a városban még élnek emberek. És ha már ennyit beszéltünk az észak-szibériai Mordorról, akkor tekintsd meg a francia Christophe Jacrot Below Zero című fotósorozatát, akinek lehetősége volt néhány napot eltölteni az északi-sarkvidéki szellemvárosban.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.