Az élet építőköveire bukkantak a Naprendszerünk egyik égitestjén.

Egy friss, a Nature folyóiratban megjelent tanulmányban arról számolt be egy nemzetközi kutatócsoport, hogy a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda adatait elemezve foszfor magas koncentrációját azonosította a gyűrűs bolygó jeges holdja, az Enceladus által kibocsátott gőzben – a kutatók szerint több mint százszor nagyobb mennyiségben fordulhat itt elő, mint a Földön.

A Holdunkhoz képest nagyjából hetedakkora égitest teljes felszínét óceán borítja, igaz, több tíz kilométernyi fagyott jégréteg alatt rejtőzik, ugyanakkor a víz a gejzírek révén időnként feltör.

Mivel a foszfor egyike annak a hat alapvető fontosságú elemnek, ami – a mai tudásunk szerint – elengedhetetlen a földi biológiai folyamatokhoz, ez a felfedezés jelentősen növeli az általunk ismert élet meglétének esélyeit az Enceladuson. Ez a hat kulcsfontosságú elem egyébként a szén, a hidrogén, a nitrogén, az oxigén, a kén és a foszfor, ezek közül pedig mindegyiket kimutatták Enceladusból származó gőzben, bár a kén jelenlétét még nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

A kutatók szerint elméletileg az égitest óceánja megfelel az élet/lakhatóság legszigorúbb követelményének, ugyanakkor a többség úgy gondolja, hogy amennyiben valóban vannak létformák az Enceladuson, azok mikroorganizmusok formájában lehetségesek.

(Forrás: ScienceAlert, fotó: NASA)

Ez is érdekelhet:

Kiderült, hogy van egy másik holdja a Földnek, ráadásul már az időszámítás kezdete óta

Március 28-án észlelték először, majd április 7-én hivatalosan is bejelentették azt az aszteroidát, amely a Földdel szinkronban kering a Nap körül, miközben körbejárja bolygónkat, vagyis így gyakorlatilag a Föld holdjának tekinthető – az ilyen objektumok hivatalos elnevezése a kvázi-hold/kvázi-szatelit.

Akkora tűzgömböt észleltek, ami százszor nagyobb, mint az egész Naprendszerünk

A robbanás fényereje a Napunk körülbelül kétezer milliárdszorosa.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés