Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Los Angelestől keletre egyszerre öt helyen pusztít jelenleg hatalmas bozóttűz: lángokban áll a San Jacinto-hegység erdőinek egy része, és égnek San Bernardino erdői is. Egy 32 éves férfit gyanúsítanak azzal, hogy szándékosan gyújtott tüzet Los Angelestől keletre, és ez lehetett a pusztító kaliforniai tűzvihar előidézője. Közben a környéken hatszáz ház már teljesen kiégett, és további kitelepítések várhatók.

Kaliforniában a déli San Diegótól egészen San Franciscóig egyszerre 15 helyen pusztít a tűz. A szakemberek alig boldogulnak az oltással, mert a 40-43 Celsius-fokos rendkívüli meleg és a szárazság csak táplálja a lángokat. Lezárták a Yosemite Nemzeti Park egy részét is, a turistákat és a kempingezőket már korábban kimenekítették onnan. Kalifornia északi vidékein péntek délutánra drámai helyzet alakult ki, a lángoknak ugyanis szinte semmi nem tudja útját állni, átcsaptak a Sacramento folyó felett is, és újabb települések borultak lángba.

– magyarázta Scott McLean, a kaliforniai erdészeti hivatal szóvivője. A megfékezhetetlen tűzvésznek eddig legalább 8 halálos áldozata van – 4 civil és 4 tűzoltó –, és nagyjából 40 ezer embert evakuáltak összesen.

Egyedül Észak-Kaliforniában 1700 tűzoltó birkózik a lángokkal, a tűzoltóautók mellett buldózerekkel, helikopterekről szórt vízzel próbálják megfékezni a tűzet, de a tűzvész csak terjed mindenfelé.

Az amerikai televíziók apokaliptikus képeket mutatnak a természeti katasztrófáról: a lángoktól narancsszínűre festett, vagy a füsttől sötétedő égbolt alatt konvojokban vonulnak a tűz elől menekülők autói a kontinens belseje felé, nemrég pedig a NASA is megerősítette:

Forrás: NASA

A NASA által közzétett felvétel bal oldalán a Carr-tűzvész látható, amely pár napja Reddinget vette célba, jobb oldalán pedig a Ferguson-tűzvészről készült műholdfelvélt láthatjuk – utóbbi a Sierra Nemzeti Erdőt és a Yosemite Nemzeti Park nyugati részét sújtja. Az amerikai űrhivatal a természeti katasztrófát a több mint 700 kilométer magasan keringő Terra műholdjának a MISR (Multi-angle Imaging SpectroRadiometer) nevű kamerarendszerével kapta lencsevégre.

Ez is néhány napja történt:

(forrás: BBC, NASA, ABC News, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.