A jégnek 19 variánsa van, szóval még jó, hogy ennyi változat között akad egy ilyen is.

Amikor a víz normál körülmények között megfagy, jég keletkezik. Ezen általánosan ismert formáján kívül azonban már eddig is több megjelenési változatát fedezték fel tudósok, kutatók pedig most rábukkantak egy újabb egzotikus variánsra, a 19-es számú jégre (Eis XIX).

Az eddig ismert 18 kristályos szerkezetű jégvariáns nagyon különböző tulajdonságokkal rendelkezik. Akár több száz Celsius-fokkal is eltérhet olvadáspontjuk

– ez a jelenség a gyémánt és a grafit esetéhez hasonlítható: mindkettő tisztán szénből áll, tulajdonságaik azonban nagyon is különböznek.

A jelenlegi felfedezést az Innsbrucki Egyetem kémikusa, Thomas Lörting a 6-os számú jég vizsgálatakor tette. Ez a jég nagy nyomás hatására keletkezik, például a Föld köpenyében. Az, hogy ott a magas hőmérséklet ellenére jég található, ezen változat különleges tulajdonságainak köszönhető.

Ellentétben az „általános” jéggel, ugyanis egyes variációknak az olvadáspontja növekvő nyomás hatására szintén megnövekszik. Így a 6-os számú jég két gigapascal nyomás esetén csak 80 Celsius-fokon olvad, a 7-es számú variáns pedig ugyanekkora nyomás alatt csak 330 Celsius-fokon.

Na de vissza a 19-es számú jéghez

Ez a 6-os számú jég legújabb, egzotikus variánsa, amit valójában már három éve létre hoztak a kutatók, ám akkor még nem tudták megfejteni kristályszerkezetét. Ezt most végül Végül Lörtings csapata egyik tagjának Tobias Gassernek – a neutrondiffrakció segítségével – sikerült megfejtenie és így a kristályszerkezetet 19-es számú jégként azonosítania.

Az innsbrucki szakértők eredményeit egyébként egy japán kutatócsoport is megerősítette egy kísérlet során.

És akkor talán ez is érdekelhet:

(Forrás: Nature, MTI, nyitókép: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Így menekül egy orosz hadihajó az ukrán rakéták elől