Ezentúl még könnyebb lesz használni.

Sokan azt gondolják, hogy a Nemzetközi Űrállomáson minden megoldás csúcstechnikás, pedig a valóság ennél sokkal életszerűbb. A NASA pályázatának keretében öt amerikai középiskola közösen megalkotott egy ragasztószalag-adagoló szerkezetet, ami lehetővé teszi az űrhajósoknak, hogy sokkal gyorsabban és egyszerűbben használják a tekercseket.

Rengeteg apró rögzítési, sőt olykor szigetelési feladat van, amit a legkönnyebben és leggyorsabban szigetelőszalaggal lehet megoldani.

Az űrben nem kifejezetten könnyű használni ezeket a szalagokat, sokszor két kéz kell ahhoz, hogy az asztronauták le tudjanak szakítani egy darabot. Arról már nem is beszélve, hogy a gravitáció hiánya nem könnyíti meg az egyik oldalán ragadós szalagok kezelését.

A friss, iskolások által kifejlesztett szerkezetbe elég befogni egy tekercset és egy kézzel is lehet onnantól használni.

Az adagolót csavarokkal lehet rögzíteni és egyszerre két szalagot is tudnak kezelni. Az Nemzetközi Űrállomáson nem mindegy, hogy elszórakoznak-e az űrhajósok perceket azzal, hogy össze tudjanak ragasztani valamit.

Space.com; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában