A hidegháborús korszak egyik legfontosabb létesítménye volt az a dunavarsányi atombunker, aminek sokáig a létezését is titkolták, most azonban te is benézhetsz.

Dunavarsány határában 1968-ban kezdték építeni azt a titkos földalatti szovjet atombunkert, ahol egy nyugatról érkező támadás esetén irányították volna a közeli tököli katonai repülőteret a korabeli csúcstechnikának számító automata vezérlőrendszerrel.

A reptér hosszú kifutópályája a nagy gépek leszállását is lehetővé tette, ezért ’91-ig kulcsfontosságúnak számított,

a dunavarsányi bázis a szovjet légierő 11. vadászrepülő gárda-hadosztályának tartalék harcálláspontjaként szolgált.

Az 51-es főút mentén található haditechnikai park üzemeltetője újította fel a katonai létesítményt, az atombiztos bunkerben május 29-én nyitott meg a hidegháborús korszak hangulatát megidéző kiállítás.

A parancsnoki szobában és az irányítóteremben korabeli berendezéseket, egyenruhákat és fegyvereket nézhetsz meg, de lőtér, labirintus és akadálypálya is van. Úgy számolj vele, hogy a haditechnikai park egész napos szórakozást jelent, a bunkeren kívül ugyanis ott vannak még a hidegháborús korszakból származó vadászgépek, helikopterek, harckocsik és teherautók, több járműbe pedig be is lehet ülni.

(Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Ez is érdekelhet:

A holland légierő festését kapta ez a Trabant kombi, ami most eladó

A teherszállító flotta tiszteletbeli tagja lett.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában