A Google egy olyan keresőt fejleszt a kínai piacra, amivel minden felhasználó internetes keresése nyomon követhető lesz.

A The Intercept információ szerint a  Dragonfly kódnevű keresőmotor összeköti a felhasználók kereséseit a telefonszámukkal, lehetővé téve, hogy a kormány bármikor megnézhesse, ki mire keres rá a neten. Ne felejtsük el, hogy mindezt egy olyan országban készülnek bevezetni, ahol a Twitter és a Facebook évek óta tiltólistán van, a rendőrök bárkit képesek azonosítani egy arcfelismerő rendszerrel, az ország elnöke gyakorlatilag teljhatalommal rendelkezik, a közösségi oldalakon bármikor letilthatnak a hatalom számára problémás kifejezéseket, mondatokat vagy akár szavakat is, és tesztüzemben már működik az a rendszer, ami az állampolgárokat pontozza a viselkedésük (leginkább a politikai nézeteik) alapján.

A politikai nézetek feltérképezésében nyilvánvalóan hatalmas segítség lesz, ha pontosan követni lehet, hogy ki mire keres rá, vagyis nem túlzás, hogy a Google egy nyíltan elnyomó rendszer kiépítésében segédkezik, pusztán a pénz miatt. A Google ráadásul nem is egyedül fejleszti az új oldalt, így abba sem lesz beleszólásuk, hogy milyen szavakat cenzúráznak benne, sőt, a kínaiak akár még a légszennyezettségi adatokat is könnyedén kozmetikázhatják.

A Google amúgy régebben is próbált alkalmazkodni a diktatúra elvárásaihoz, 2010-ig abba is beleegyeztek, hogy bizonyos szavakat letiltsanak a Google kínai változatában, odáig azonban soha nem merészkedtek, hogy információt adjanak a kínai kormánynak a felhasználók személyazonosságáról. Miután a Google erőfeszítései, hogy megfeleljenek a kínai vezetésnek, holtpontra jutottak, a kínai keresőt átirányították a hongkongi címre, 2014 óta pedig a legtöbb szolgáltatásuk (többek között a Chrome, a Gmail és a Google kereső) elérhetetlen Kínában.

(Nyitókép: Getty)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Videón a sci-fibe illő laptop, amiről nem tudni, kinek és mire lehet jó

El kellett titkolni, hogy a szovjet géptípus konstrukciós hibája miatt zuhanhatott le a Malév Il–18-asa Párizsnál

További cikkeink a témában