Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A pekingi rendőrség múlt hónapban vezette be teszt jelleggel azt az okosszemüveget, amivel pillanatok alatt képesek azonosítani az autók rendszámát valamint ellenőrizni az emberek személyazonosságát. A Nagy Testvér most már tényleg mindent lát.

A leginkább a Google Glass-hez hasonló szemüveget a kínai LLVision gyártja, a rendőröknek pedig semmi más dolguk nincsen, mint a szemüveg szárának megnyomásával lefotózni a gyanúsítottat, és a központi adatbázisból máris megkapják a nevét és a címét. Így - szemben például a térfigyelő kamerákkal - azonnal, a helyszínen intézkedni tudnak.

A fokozott elővigyázatosságra szükség is volt, hiszen a parlament múlt héten szavazta meg azt a módosítást, ami alapján Hszi Csin-ping államfő élete végéig hatalomban maradhat, ez pedig elég rendesen kiverte a biztosítékot a kínaiak józanabbik felénél.

Úgy tűnik, a technológiai újítás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a kínai rendőrség most bejelentette, hogy az okosszemüveg használatát kiterjesztik a külvárosokra is. Ez a döntés a statisztikákat látva nem meglepő, hiszen a rendőrség állítása szerint Zhengzhou városában (ahol korábban tesztelték a szemüveget) február eleje óta hét bűnözőt fogtak el és 26 hamis személyazonossággal utazó embert azonosítottak az alig 600 dolláros szemüveg segítségével.

Az már más kérdés, hogy Kínában az is bűnözőnek számít, aki az állampárttal kritikus könyveket jelentet meg, vagy kritizálja Hszi Csin-ping államfő teljhatalmát, tehát nem biztos, hogy a csúcstechnika a legjobb kezekbe került.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.