Ha Elon Musk, Stephen Hawking és Bill Gates egy véleményen van valamiben, akkor azt érdemes komolyan venni, márpedig a három agy az utóbbi időben egy, a közeljövőben nagyon fontossá váló témáról fejtett ki ugyanolyan, nem éppen megnyugtató véleményt. Ez pedig az, hogy a mesterséges intelligenciával igenis megérné óvatosnak lenni.

Bill Gates a Reddit "Ask me anything" sorozatának vendégeként mondott véleményt többek között a mesterséges intelligenciáról is, és a szavai nem éppen megnyugtatóak: "egyet értek Elon Muskkal és másokkal ebben a kérdésben, és nem értem, hogy egyes emberek miért nem aggódnak."

A Microsoft alapítója egyébként nem is igazán amiatt aggódik, amiért általában szokás, vagyis hogy a túl okos robotok majd egyszerűen lesöprik az emberiséget, hanem egy ennél jóval gyakorlatiasabb probléma miatt. Azt Bill Gates is megemlíti, hogy a mesterséges intelligencia egyszer elérheti azt a szintet, ami már az emberiséget fenyegeti, de szerinte rövid távon inkább az okozhat komoly bajokat, hogy a gépek hamarosan rengeteg munkát fognak elvégezni helyettünk, ez pedig céltalanná teheti az emberek életét. (Mondjuk ez a szempont valamivel hitelesebben hangzana egy átlagos irodai dolgozó, mint a világ egyik legnagyobb munkamániásának szájából, aki bevallottan imádja azt, amit csinál.)

Akár tart Bill Gates a mesterséges intelligenciától, akár nem, ez nem akadályozza meg abban, hogy a Microsoftnál éppen egy olyan programot fejlesszen, amely a mesterséges intelligencia segítségével könnyíti meg a felhasználók dolgát. A Personal Agent a tervek szerint egyfajta tanácsadó lenne, amely segítene megtalálni a korábban olvasott weboldalakat, és a tonnaszámra gyártott alkalmazások közül is ki tudná választani azokat, amelyekre érdemes odafigyelnünk.

Jól hangzik, csak aztán nehogy az legyen, hogy elkezdi helyettünk olvasni a 9gag-et, meg eljár a haverjaink mesterséges intelligenciáival sörözni, mert akkor aztán tényleg eléggé céltalanná válna az életünk.

És ezt olvastad már?
Nobel-díjas tudós tart előadást Budapesten február elején
További cikkeink a témában