Lassan újra elérkezik az évnek az a napja, amikor talán még az is vásárol, aki egyáltalán nem tervezte. Persze megértjük, hisz ki ne engedne a csábításnak ilyen kedvezmények mellett? Bár otthon, online kényelmesen is le lehet bonyolítani egyes vásárlásokat, a Fekete Péntek hatalmas tömeget és még hatalmasabb akciókat hoz magával.

A Black Friday az 1960-as évek óta jelöli Amerikában a hálaadás másnapját. Először az 1869-es pénzügyi válság megnevezésére használták, majd a philadelphiai rendőrök kezdték el használni ezt a szókapcsolatot a hálaadást követő napra, ugyanis akkor veszi kezdetét hivatalosan a karácsonyi bevásárlószezon, ami hatalmas dugókkal és tömeggel jár.

Eleinte tehát nem épp pozitív hangvételű kifejezésként használták a Black Fridayt, ám a későbbiekben ezen megpróbáltak javítani. Elsőként Abe S. Rosen kezdett el ezzel foglalkozni, aki rájött arra, hogy az emberek érzelmeire kell először hatni, hogy ez a nap ne csak a karácsonyi bevásárlásról szóljon, hanem AZ AKCIÓS karácsonyi bevásárlásról, olyan óriási kedvezményekről, amely majd meghozza az emberek kedvét, és amitől mindenki útja a boltokba vezet. A pr-akció végül sikeresen sült el, azóta már nem a rendőrség nehéz napjaként tekintenek a Black Fridayre, hanem a karácsonyi bevásárlási szezon kezdeteként.

Évekkel később a Black Friday kifejezés egyre elterjedtebbé vált, 1975 után már más amerikai városok is követték Philadelphia példáját. Magyarországon egyébként először 2013 novemberében tartották meg az első ilyen, világszerte is híres akciós napot.

Ezen alkalomból összegyűjtöttünk neked egy csokorra való terméket és termékkategóriát, hogy felkészülten tudj bevásárolni saját részre, és egyúttal a fa alá is könnyedén beszerezhesd a legtutibb kütyüket.

PC, Laptop

Ha számítógép-vásárlásra adod a fejed, nem árt tisztában lenni a főbb részletekkel, a gépek paramétereivel. Ebben szeretnénk segíteni, hogy könnyebb legyen a döntés. Az egyik legfontosabb kérdés, amit fel kell tegyél magadnak, vagy ki kell derítened, ha ajándékba szánod: mire lesz használva főként a gép? Ha nem fontos a hordozhatóság, akkor érdemes asztali gépekben gondolkodni.

PC

PC és PC között több különbség is lehet, a legfontosabb talán a méret és a specifikáció. Utóbbi határozza meg a gép teljesítményét, ezen múlik, hogy milyen programok és játékok működnek problémamentesen a számítógépen. Általában két típust különböztetünk meg, attól függően, mire használjuk a számítógépet. Az egyik az általános vagy üzleti felhasználók számára összeállított számítógép: filmet nézni, neten szörfözni, dolgozni vagy iskolai feladatokat elkészíteni ideális.

A másik a gamereknek való, komoly specifikációval, nemcsak a játékok működnek problémamentesen rajta, hanem a kép- vagy videószerkesztő programok is tökéletesen futnak.

Általános felhasználásra a Dell Optiplex 3060 Micrót vagy a szintén Dell Optiplex 3060 Small Form Factor jó választás lehet, ugyanis ezek a PC-k mind képesek megbirkózni a fent említett feladatokkal. A Micro sokkal kisebb, a Small Form Factor robusztusabb gép, tehát több helyet is igényel.

Ha komolyabb felhasználásra szeretnél gépet, az ár természetesen magasabb lesz, egy jól összerakott géppel viszont évekig nem lesz gondunk. Ez esetben a Precision 3630 Mini Towerrel nem lőhetsz mellé, hisz hatalmas tárhellyel rendelkezik (SSD+HDD), és egy izmos, nyolcadik generációs I7-es processzorral. Kisebb méretű PC esetén érdemes elgondolkodni a Vostro 3470 Small Form Factoron, ami szintén izmos, de helytakarékosabb, ha ez is tényező.

Laptop

Ha valakinek fontos a hordozhatóság, a laptop való neki. Ilyenkor érdemes figyelembe venni a laptop súlyát és méreteit. Alap felhasználásra és igényekre – filmezés, dokumentumkezelés, netezés stb. – tökéletes választás a Lenovo IdeaPad 330, aminek a megjelenése visszafogott, és lekerekített formák jellemzik. Minden fontos port megtalálható rajta: USB, HDMI, memóriakártya-olvasó, Jack bemenet, internetcsatlakozó. Az akkumulátora körülbelül öt-hat órát bír, ami szép teljesítmény.

Aki kicsit komolyabb gépre vágyik, érdemes szemügyre vennie az Asus Zenbook 13-at, ami már magasabb árkategóriájú gép, viszont jobban felszerelt, ugyanis 8 GB RAM-mal rendelkezik, 256 GB SSD-vel, illetve egy nyolcadik generációs i5-ös procival. Gamerkedésre a Lenovo Legion Y540 vagy Y740-es modell a tuti.

Szabadidős cuccok

A szabadidős ajándékok gyakran betalálnak, mivel a szórakozást szolgálják, a kikapcsolódásban segítenek. Jöjjön néhány tipp!

Drón

A DJI Mavic Air Fly drón tökéletes szórakozás gyereknek, felnőttnek egyaránt. Sőt, különböző projektek kivitelezésére is alkalmas, hisz képes akár 4K-s videók készítésére is, képstabilizátora garantálja a szép, stabil felvételeket.

Különböző kézmozdulatokra is képes reagálni, használata közben hat mód közül választhatunk.

Hordozható hangszórók

A zenét szinte mindenki szereti, tehát ezek a hangszórók szinte mindenki számára tökéletes ajándékok lehetnek. Ezeket a kütyüket egy töltés után magunkkal vihetjük bárhová, és zavartalanul élvezhetjük a zenét akár sütögetés, akár tengerparti kikapcsolódás során. Sok közülük már vízálló és porálló, ezért nem kell aggódnunk, hogy könnyen bajuk esik. Itt is a méretbeli különbségekre érdemes kitérni, a zsebben hordozható kis hangszóróktól az egészen nagyokig rengetegféle beszerezhető.

Ha kisebb hangszórót szeretnél, a JBL Clip 3 tökéletes választás: vízálló, tízórás üzemideje van, meglepően erős és szép a hangzása. Nagyobb társa szintén JBL-termék, az Xtreme 2 Bluetooth hordozható hangszóró, amely 15 órás üzemidőt biztosít, szintén vízálló, még erőteljesebb basszussal és hanggal.

Akciókamera

Ezeket a kis akciókamerákat könnyen magunkra rögzíthetjük, bármilyen eseményt problémamentesen megörökíthetünk. Ezek közül is a GoPro Hero 7 az egyik legjobb választás. Lenyűgöző teljesítményre, 4K-s videók rögzítésére, fotók készítésére képes, a további funkcióiról nem is beszélve. Egyébként a Hero 7 tíz méterig vízálló, tehát a víz alatti felvételek sem jelentenek problémát. Éjszakai fénykép és a time-lapse is könnyedén kivitelezhető vele, a mikrofonja fejlett zajszűrő képességekkel rendelkezik.

Aki szeret videókat készíteni, megörökíteni sok-sok pillanatot, annak biztosan fülig ér majd a szája ettől a meglepetéstől.

Egyéb hasznos eszközök

Nyomtató

Itt az Epson EcoTank L7180 nyomtató lehet az idei Black Friday befutója: külső tintatartályos, színes tintasugaras, multifunkciós nyomtató, amely képes nyomtatásra, szkennelésre és másolatok készítésére egyaránt, akár A3-as méretben is.

Egyszerűbb, olcsóbb gépet szeretnél? Itt az Epson L382, egy multifunkciós színes tintasugaras nyomtató. Ez esetben A4-es a legnagyobb nyomtatási méret, és nincs wifi-csatlakozás.

Fedélzeti autós kamera

A Mio fedélzeti kamerája tök jó választás lehet. A MiVue 733 1080p-ben, vagyis full HD-ban képes a videó rögzítésére, beépített wifivel is rendelkezik.

Ez az eszköz képes videón is megőrizni az autóval megtett utat, ezért ha beüt a baj, lesz bizonyítékunk. Hasznos eszköz azok számára, akik sok időt töltenek vezetéssel, esetleg ez a munkájuk. Fontos megemlíteni, hogy nem minden országban elfogadott a használata, tájékozódj, mielőtt vennél egy ilyen készüléket!

Ajándékozni természetesen öröm, főleg, ha olyat adunk a szeretteinknek, aminek örülnek, és biztosan hasznát veszik majd. Érdemes kihasználni a Black Friday adta lehetőségeket, és beszerezni azokat a termékeket, amelyekhez jó áron hozzá lehet jutni. A mysoft.hu Black Friday kínálatában az összes említett kütyüt megtalálod, ráadásul ingyenesen szállítják ki a részedre, akár még ma!

Vásárlásra fel!

A cikk létrejöttét támogatta a mysoft.

És ezt olvastad már?
Magyarországot is elérte a 17 ezer kilométerre lévő, hatalmas erejű víz alatti vulkánkitörés