Dobták a jacket, mert „bátrak”. Nos, az biztos, hogy a pofátlansághoz kell némi bátorság.

Phil Schiller így vezette föl a tegnap esti Apple keynote-on azt, hogy az iPhone 7 dobta az idén 52 éves 3,5 milliméteres jacket:

Nos, kedves Phil, egy szóban össze tudom foglalni a véleményemet erről a kijelentésedről: lótúró.

Ő itt Phil, és éppen kamuzik

Különösen a vájtfülűek és az igényes zenerajongók kérhetik ki maguknak ezt a fátyolos marketing-szart, de nem csak ők, hanem mindenki más is, aki nem szereti felesleges hülyeségek miatt szórni a pénzét. Ez már kész tény, nincs apelláta: az iPhone 7-be nem fogod tudni közvetlenül beledugni a kedvenc fülesedet. Az iPhone 7 ugyanis egyetlen Lightning-csatlakozóval fog rendelkezni, ami – meglepetés! – az Apple saját szabványa. Nem hiába ordibálta anno Steve Jobs, hogy a Mac ne legyen semmivel kompatibilis. Ha Apple terméket veszel, vegyél hozzá komplett ökoszisztémát is, mert csak így leszel egész ember!

Persze az Apple azért annyira nem volt bátor, hogy végleg pá-pát intsen azoknak, akik nem akarnak megválni a jack-csatlakozóval szerelt fejhallgatóiktól, és a csomaghoz hozzácsaptak egy toldatot, aminek az egyik végét be tudod dugni az új iPhone-ba, a másik vége pedig képes magába fogadni az "idejétmúlt" 3,5 mm-es jacket.

Jobb, olcsóbb, praktikusabb, de idejétmúlt (?!)

Na de ne legyél már ősember! A jövő a digitális hangátvitel. Szerintük, legalábbis, de elárulok egy titkot; a zene még mindig analóg művészet, már ha nem vagy egy dévidgetta, akinek a művészet csúcsa az, ha egy laptop és egy pendrive segítségével zajt tud csinálni. Sem az USB-C (amit egyre több laptop-gyártó használ erre a célra), sem a Lighting-kábel nem alkalmas arra, hogy úgy vigyen át a lejátszóból a füleidbe egy zeneművet, ahogy azt az előadó szerette volna. Ezt persze csak azok tudják, akik az elektronikus zene mellett néha ráfanyalodnak olyan melódiára is, ami hangszerekből jön ki, és amit igazi zenészek csinálnak. Ami analóg kábelen keresztül meleg és telt, az digitálisan hideg és tűéles.

Az átalakító épp ezért csak arra jó, hogy ne idegenítse el élből azokat, akik ragaszkodnak a régi fül- és fejhallgatókhoz, de még ők sem fogják megkapni ugyanazt az élményt, mint előtte, arról nem is beszélve, hogy kábeles töltés közben az iPhone 7-en nincs vezetékes zenehallgatás, mert csak. A megoldás az Apple szerint a vezeték nélküli zenehallgatás, de erre meg azt kell mondanom, hogy aki hajlandó elhinni, hogy az almás cég vezeték nélküli agybadugós fülese oldja meg a problémát, azok még ennél is rosszabbul járnak. Amíg ugyanis a digitális adatátvitel csak kis mértékben silányítja az audioélményt, addig a vezeték nélküli adatátvitel konkrét jelveszteséggel jár.

Jelveszteség, ami csak az egyik gond, a praktikum pedig a másik. Az persze csak egy dolog, hogy az AirPods úgy néz ki, mintha beletört volna a füledbe egy fülpiszkáló (szerintem echte nevetséges, na de én nem is vagyok feltétlen iPhone-fan), a komolyabb gond, hogy a gyári adat szerint a beépített akksi öt óra működtetést tesz lehetővé, ami a valóságban a közepesnél kicsit komolyabb hangerőnél jó, ha három órára lesz elég. És ezzel még mindig nincs vége a frusztrációnak. Nem hiába találták ki a professzionális hangcucc-gyártók, hogy a vezeték nélküli fülesek esetében a két hangszórót összekötik egy kábellel, a füleseknek ugyanis van egy olyan hülye tulajdonságuk, hogy kiesnek, és ha nincs rajtuk drót, akkor bizony hajlamosak el is veszni mindörökre.

Így fest a praktikum csúcsa 2016-ban (by Apple)

No problemo, már tutira tervben vannak olyan dizájnos madzagok, melyekkel össze tudod majd kötni az AirPods "antennáit", és ha igazi fan vagy, akkor nem a fos utángyártottat, hanem a hivatalos Apple-t fogod megvenni néhánypárezer forintocskáért, mert az jó lesz neked.

Nincs hely a jacknek, a jack elavult, a jack a fejlődés útjában áll, az Apple végre mert úttörőnek lenni stb. – ezek mind olyan türhő marketing-szövegek, melyeket tényleg csak az vesz be, aki nem látja, hogy a cégnek egyetlen célja volt a jól bevált, kiforrott és a lehető legjobb minőséget szolgáltató technológia lecserélésével: még több pénzt kihúzni a vásárlók zsebéből. Ha csak a saját szabványú Lightning-csatlakozó pislog az iPhone 7 alján, sokkal jobban kontrollálható a kiegészítők piaca, és egy rakás, a készüléknek dedikált cuccot lehet lenyomni a felhasználók torkán.

Az iPhone-t azért szokás szeretni, mert "csak működik és kész". Az igazság az, hogy a jack pontosan az a technológia volt, ami csak működött és kész, tette ezt kiváló minőségben és egyszerűen, problémák nélkül. Amit az Apple most fejlődés és bátorság címén próbál kommunikálni, az inkább egy szőrös kéz, ami a farzsebedben kotorászik a pénztárcád után. Lehet neki örülni.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon