Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy kutatócsoport egy olyan organizmusra bukkant Brazíliában, amelynek a genomját többségében ismeretlen gének alkotják.

A vírusra egy brazíliai mesterséges tóban bukkantak rá Belo Horizonte közelében, és nemcsak a felépítéséért felelős gének többségét övezi kérdőjel, hanem a vírus létrejötte sem világos. Már ha lehet egyáltalán vírusnak nevezni.

Sőt, lényegében a jelenlegi tudományos protokoll alapján az organizmust még csak vírusként sem lehet lényegében definiálni. De az egyszerűség elvét követve a névadáskor mégiscsak ráaggatták a vírus szót: tudományos elnevezése Yaravirus brasiliensis, köznyelven pedig yaravírus lett, bár azt tegyük hozzá, hogy az ezt leíró tanulmány még szakmai ellenőrzés alatt áll. (Yara egyébként a brazil mitológiából ismert vízi nimfa volt:)

Vírus is, meg nem is

Az organizmus genomjában összesen hat olyan gént tudtak azonosítani a kutatók, amelyekről legalább annyit tudunk, hogy távoli rokonságban állnak már közismert génekkel.

Egyes fejtegetések szerint az amőbavírusok egyik ismeretlen rokonával állhatunk szemben, vagy az óriásvírusok egy egyszerűbb változatával.

Kövesd a Rakétát, a Player jövőmagazinját!

Tavaly év végén startolt el a Player új magazinja, amiben kiemelten foglalkozunk a legérdekesebb technológiai és tudományos újdonságokkal, az autózás jövőjével, a megújuló energiával, a klímakérdéssel, és még számtalan olyan izgalmas trenddel, ami a következő években meghatározó lehet. Kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

 

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.