Kipróbáltuk a DJI Osmo Mobile 2-t, és nem tudjuk, hogyan léteztünk eddig nélküle.

Rengeteget videózunk mobillal. Eddig azt gondoltuk, tökéletesen megfelelő lesz, ha nem használunk Osmot, de olyan eszköz ez, amit ha egyszer is kipróbálsz, akkor nem menekülsz tőle, onnantól kezdve teljesen hozzád nő. Sokan azt sem tudják, mi is ez, pedig az Osmo Mobile évekkel ezelőtt letarolta a piacot azzal, hogy viszonylag drágán adott egy olyan eszközt a mobilodhoz, amivel folyamatos, szinte síneken suhanó simaságú videófelvételt érhetsz el. Olyat, mintha steadycamet használnál. Nem is tudod, mennyit dob egy átlagos videón ez, az Osmoval minden úgy nézett ki, mintha profi eszközzel készült volna, és ez az érzet a mobilok kamerájának minőségjavulásával egyre csak erősödik.

Egyetlen probléma volt csak az Osmo Mobile-lal: az ára. 100.000 Ft környékén lehetett a miénk, ami így is bőven megérte azoknak, akik videós tartalomgyártásból élnek, de aztán történt valami. Kína történt. Elkezdték másolni az eszközt, nem is rossz minőségben, a DJI-nak pedig lépnie kellett. Lépett is. Kijött a DJI Osmo Mobile 2, ami bizonyos téren kompromisszumokat köt, hogy ne szálljon el az ára. Annyira ne, hogy fele annyiba kerül, mint az elődje, mégis többet tud. Kihagyhatatlan ajánlat vagy kihagyhatatlan ajánlat?

Az Osmo Mobile 2 anyaghasználat terén kötött kompromisszumokat, de ettől még nem lett gagyibb, műanyag, igen, de sokkal könnyebb is, ami ugye nem feltétlenül baj, ha az ember folyamatosan a kezében hordozza órákon keresztül. A tokban egy USB-kábelt találsz hozzá, ami a feltöltéshez szükséges, másra egyébként sincs szükség, azaz mégis, talán egy hordtáskára, ami az első verzióhoz még járt, és az applikációjára, ami a felvételt kezeli.

A DJI Go appal jó barátságot lehet kötni, nagyon egyszerű, abszolút hülyebiztos, itt is és a gimbalon található felvétel gombbal is el tudod indítani a videó rögzítését, az appban viszont ki tudod jelölni, hogy szeretnél-e egy pontot követni, vagy körbejárni, ekkor az Osmo tényleg követni fogja azt a tárgyat vagy személyt, akire rápöccintettél a képernyőn, persze észszerű keretek között. Csodát azért ne várjunk tőle, ha túl gyorsan mozgunk, vagy túl gyorsan mozog a kijelölt tárgy/személy, esetleg nagyon lehetetlen szögben tartjuk a gimbalt, akkor nem fog tudni alkalmazkodni hozzánk, nem is tudna, és ez bizony az első napokban okozhat néhány kellemetlenebb pillanatot, de ha az ember hozzászokik, illetve jól állította be az eszközt, akkor olyan gyönyörűen lehet vele dolgozni, hogy az valami csoda.

Szuperül kézre esnek a fogókaron található kezelőgombok, a felvétel, illetve fényképezés gomb mellett található mini (vagy inkább mikro) analóg kar segítségével bármerre forgathatjuk a telefont, oldalt pedig külön csúszkával zoomolhatunk. 485 gramm mindössze az egész, ami azt jelenti, hogy nem fáj majd a karod többórás felvételkészítés után sem, de ha nem akarod tartani, természetesen állványra is csavarozhatod. Kicsit neccesnek tűnt, de kipróbáltuk, milyen önmagában lerakni valahová, állvány nélkül, és láss csodát, az Osmo tökéletesen egyensúlyban maradt, ez mondjuk akkor tökéletes, ha szelfimódban akarsz videót felvenni, és csak leraknád egy asztalra arra a pár pillanatra vagy percre, amíg felmondod a mondandódat.

A stabilizáció minősége tökéletes, a lekövetés még mindig szuperül működik, az appról indítható timelapse és hyperlapse-lehetőségek pedig azoknak is jól jönnek, akik csak úgy hobbiból videózgatnak mobillal. Külön öröm, hogy az Osmo powerbankként is működik, ami azért jó hír, mert a gimbal nagyon sokáig húzza, sokkal tovább, mint a telefonunk, és ha bajba kerülünk egy többórás eseményen, akkor már nem kell külön eszközzel szerencsétlenkedni, hogy mindent rögzíteni tudjunk. 15 óra működési időt ígér a DJI, ami talán egy kicsit erős, de az biztos, hogy nagyon, de nagyon sokáig bírja az akksi.

Az Osmo 2 tényleg olyan cucc, amiről nem tudod, hogy akarsz egyet, amíg ki nem próbáltad. Egy egyszerű mobilos videót is képes mozis minőségűvé varázsolni a folyamatos mozgással, az ára pedig most már nagyon baráti. 50.000 Ft alatt be lehet szerezni, és ez az árképzés tényleg nem azt jelenti, hogy kivettek volna fontos funkciókat az első verzióból. Nagyon erős újításokat adtak hozzá, amivel sokáig el lehet szórakozni azoknak is, akik csak ismerkednek a profibb mobilos videókészítéssel, influencereknek pedig nem is kérdés, hogy kötelező-e beszerezni egyet.

A DJI Osmo Mobile 2-t a DJI ARS Budapest, a DJI hivatalos magyar márkakereskedése biztosította. Keresd őket a Népfürdő u. 22. alatt, ahol kipróbálhatod a DJI összes termékét!

És ezt olvastad már?
Eddig soha nem látott élőlényt fedezhettek fel, videó is van róla