Amióta a 3D-s nyomtatás berobbant a köztudatba, rengeteg hír felröppent a világhálón, miszerint a technika segítségével akár huszonnégy óra alatt is felhúzhatunk egy házat. A COBOD nevű, 3D nyomtatással foglalkozó vállalat szerint azonban nem eszik olyan forrón a kását, és természetesen azt is elárulják, miért.

A történet egy hétoldalas dokumentummal kezdődött, melyben a COBOD részletesen kifejti, hogy bizonyos cégek ígérete, miszerint a technológiával egy nap alatt szemet gyönyörködtető házak épülhetnek, mostanra jókora zavart okozott a fejekben. Pedig ilyesmi egész egyszerűen nem létezik, méghozzá azért, mert az épületek többségénél csak a falakat gyártják 3D-s technikával, az építkezés többi része hagyományos módon zajlik. Ami természetesen sok időbe telik.

A COBOD ezért inkább úgy fogalmaz, hogy a falak szűk határidőn belül is elkészülhetnek. Összehasonlításképp ők maguk is húztak már fel falakat huszonnyolc és fél óra alatt különleges robotnyomtatókkal, illetve kicsit több, mint három nap leforgása alatt klasszikus, úgynevezett "háromdimenziós óriásprinterrel".

A legmodernebb robotnyomtatók előnye, hogy könnyedén szállíthatók, és rendkívül aprólékosan dolgoznak. Míg az óriásnyomtatók sajátos technológiai-öntési módszerrel, gyorsan felállítják a falakat. Utóbbi feltalálója, Behrokh Khoshnevis, a Dél-Kaliforniai Egyetem mérnökprofesszora ugyanis arra tervezte, hogy egyszerre akár egy komplett háztömb alapjait is rekordidő alatt lefektesse. A COBOD munkatársai ugyanakkor hozzátették, nyilván egyéni ízlés dolga, ki melyiket preferálja, a lényeg, hogy egy álomotthon sem készülhet el egyetlen nap alatt.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Elindult a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!

Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

(Fotó: COBOD)

 

 

És ezt olvastad már?
Több mint 23 ezren jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökségnél