Az MIT kutatói olyan alkalmazást fejlesztettek, ami a gépi tanulás segítségével képes azonosítani az ételek hozzávalóit mindössze egyetlen (a kész ételről készült) fotó alapján.

Ehhez a kutatók először is feltöltöttek egy hatalmas recept-adatbázist a különböző ételek összetevőivel, majd a recepteket egy neurális hálózat az ételekről készült fotókhoz rendelte. Ezzel a módszerrel az alkalmazás olyan, a gépek számára szinte értelmezhetetlen dolgokat is képes volt felismerni, mint hogy egy étel olajban sült vagy füstölt.

Persze a program még nem tökéletes, hiszen ahogy a videón is látható, a világ egyik legegyszerűbb ételének, az amerikai cukros sütinek a tizenegy összetevőjéből mindössze nyolcat tudott azonosítani. Számszerűsítve: az alkalmazás az esetek 65%-ban találta el a receptet, vagyis ha csak erre támaszkodnál, akkor még simán lehet, hogy sóskafőléket fogsz csinálni epertorta helyett, de továbbfejlesztve egy borzasztóan hasznos dolog sülhet ki belőle.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Téli bőrápolás férfiaknak: miért van rá most jobban szükséged, mint valaha?

Itt az a Xiaomi, ami szembeszáll a csúcstelefonokkal

Így lettem villanyborotva-hívő – Braun S9 Pro+-teszt

További cikkeink a témában