Az MIT kutatói olyan alkalmazást fejlesztettek, ami a gépi tanulás segítségével képes azonosítani az ételek hozzávalóit mindössze egyetlen (a kész ételről készült) fotó alapján.
Ehhez a kutatók először is feltöltöttek egy hatalmas recept-adatbázist a különböző ételek összetevőivel, majd a recepteket egy neurális hálózat az ételekről készült fotókhoz rendelte. Ezzel a módszerrel az alkalmazás olyan, a gépek számára szinte értelmezhetetlen dolgokat is képes volt felismerni, mint hogy egy étel olajban sült vagy füstölt.
Persze a program még nem tökéletes, hiszen ahogy a videón is látható, a világ egyik legegyszerűbb ételének, az amerikai cukros sütinek a tizenegy összetevőjéből mindössze nyolcat tudott azonosítani. Számszerűsítve: az alkalmazás az esetek 65%-ban találta el a receptet, vagyis ha csak erre támaszkodnál, akkor még simán lehet, hogy sóskafőléket fogsz csinálni epertorta helyett, de továbbfejlesztve egy borzasztóan hasznos dolog sülhet ki belőle.