A tesztek még korai fázisban vannak, de a kutatók bizakodóak.

A glioblastoma az agydaganatok egyik legagresszívebb, leghalálosabb formája, ráadásul a gyógyítása sem egyszerű. Ennek az az egyik fő oka, hogy ez a daganattípus csak mérsékelten reagál a kemoterápiás kezelésre, magyarán nemcsak, hogy meggyógyulni szinte lehetetlen belőle, de még a beteg életminőségét sem lehet minden esetben megfelelően javítani. A frankfurti Goethe Egyetem kutatói arra jutottak, hogy egy hasmenés kezelésére használt gyógyszer hatásos lehet a glioblastoma kezelésében, de a tesztek még kezdeti fázisban vannak.

Kiderült, hogy a loperamid tartalmú készítmények megzavarhatják a rákos sejtekben lezajló autofágiát, önemésztő reakciót elindítva ezzel bennük.

Az autofágia rendes esetben egy olyan sejtmechanizmus, amely szabályozza a sejtanyagcsere folyamatait és lehetővé teszi a sejtkomponensek újrahasznosítását vagy rendezett lebontását a sejt túlélése érdekében. A gyógyszer ezt a folyamatot zavarja meg, meggátolva ezzel a rosszindulatú, rákos sejtek túlélését.

A kutatók úgy tesztelték az elméletüket, hogy egy kísérletben szándékosan blokkolták loperamid hatását. Ebben az esetben a rákos sejtek nem pusztultak el akkora mértékben, mint amikor a loperamidet engedték hatni.

A kutatók szerint ezek az eredmények nagy előrelépést jelenthetnek a glioblastoma kezelésében. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a loperamid tartalmú gyógyszerek önmagukban nem gyógyítják az agydaganatot.

Labroots; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

52 évvel ezelőtt pillantottuk meg a felkelő Földet

„Istenem” – mondták a Hold körül keringő űrhajósok, mikor meglátták a Földfelkeltét.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A mesterséges fotoszintézis vegyipari hasznosításáról publikáltak magyar kutatók

Komoly újításokat kapott a Messenger, mintha a kőkorszak ért volna véget

További cikkeink a témában