Az állati eredetű hús jelenlegi módszerekkel történő előállítása fenntarthatatlan, és ezzel a világ józanabbik felén nem csak szembenéznek, de komoly erőfeszítéseket is tesznek, az alternatívák megtalálására.  Több irány is létezik, van mesterséges hús, és léteznek növényi eredetű húspótló anyagok. Ez utóbbi megoldások egyike nemrég komoly magyar sikert hozott!

A Plantcraft Innovations magyar startup 500 000 dollárt kapott befektetőktől arra, hogy vegán húspótlókból készült ételeket kínáljon az amerikai fogyasztók számára.

A Plantcraft Innovationsbe az X-Ventures befektető tett bele 150 millió forintnyi (500 000 USD) összeget hogy a cég beléphessen vegán feldolgozott hústermékeivel az Egyesült Államok piacára. A Plantcraftot Ohens Katalin és Hetényi Csaba alapította azzal a küldetéssel, hogy növényi alapú alternatívát kínáljanak a jól ismert, feldolgozott hústermékek helyett, népszerűsítve és támogatva ezzel az alacsony környezeti ártalommal járó étrendet.

A startup Jelenleg a berlini ProVeg inkubátor segítségével Németországban véglegesíti termékskáláját, amely magában foglalja a pepperoni, szalámi, sonka és pástétom készítményeket.

„Jelentős piaci potenciált látunk a Plantcraft termékekben és a csapat által felhalmozott know-how-ban, amivel a jövőben sokkal alacsonyabb költségekkel lehet előállítani a fogyasztók igényeit kielégítő ételeket, a hagyományos farmok hústermelési költségeinél - és az ügyfelek számára , az ár mindig prioritást élvez”

- mondta el az X-Ventures vezérigazgatója, Zsembery Levente.

„Egy ilyen gazdasági lehetőség radikális változásokhoz vezet az élelmiszeriparban, új termékek, új üzleti modellek és új vállalatok jelennek meg, ezért láttunk komoly potenciált a Plantcraft-ban.” Hetényi szerint a pástétom már készen áll, míg a a többi húskészítmény a fejlesztés végső szakaszában van, és a soron következő hónapokban készülnek el az amerikai piacra történő bevezetésre.

A Plantcraftnál 20+ év kutatás tapasztalataira építenek, a termékekben nincsenek:

  • Stabilizátorok, hidrokolloidok, emulgeálószerek
  • Szintetikus savasságszabályozók
  • Ízesítők és mesterséges színezékek
  • Töltőanyagok és hidrolizált komponensek

Az eredmény az első valóban tiszta címkéjű, növényi alapú feldolgozott hústermékcsalád.

(Forrás: VegNews Képek: Plantcraft)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában