A főkép a Csernobil című sorozat Legaszov professzorát ábrázolja Jared Harris alakításában, akinek azért gyűlt meg a baja a szovjet vezetéssel, mert elmondta az igazat az RBMK reaktorok veszélyeiről. Csoda, ha a hírről ő jutott eszünkbe?

AZ MTI arról tudósított ugyanis, hogy Oroszországban a tegnapi napon hazaárulás vádjával őrizetbe vettek egy Szergej Mescserjakov nevű tudóst. Szergejnek a hír szerint annyi volt a bűne, hogy néhány hónapja figyelmeztette a tudományos közéletet arra, hogy a szovjet időből származó, nukleáris meghajtású műholdak komoly veszélyt jelentenek az űrhajózásra.

Az illetékes moszkvai bíróság szeptember 3-án ül össze megvitatni a vádakat, és eddig az időpontig Mescserjakov házi őrizetben marad. A hazaárulás az oroszoknál is komoly dolog, húsz év börtönnel sújtandó bűncselekmény. Mescserjakov a Roszkoszmosz orosz űrügynökséggel kapcsolatban álló Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) alkalmazottja volt.

A hír kitér még arra is, hogy a TASZSZ nevű orosz hírügynökség szerint korábban már a tudós két munkatársát is őrizetbe vették. Viktor Kudrjavcev és Roman Kovaljov elöljárók voltak abban a szervezeti egységben, ahol Mescserjakov is dolgozott. Kudrjavcevet 2018 júliusában fogták el azzal a váddal, hogy bizalmas információkat osztott meg a belga Karman Hidrodinamikai Intézettel, amellyel az orosz kutatóintézet egyébként együttműködést folytat egy államközi megállapodás keretében.

A fentiek alapján még az is benne van a pakliban, hogy Mescserjakov esetleg téved a műholdakkal kapcsolatban, a hazaárulás azonban még ennek fényében is brutális vádnak tűnik. A jelek szerint az oroszoknál még ma is meg kell gondolnia egy tudósnak, hogy mit beszél, ha a szovjet technológiák kerülnek szóba.

És ezt olvastad már?
Megnéztük a budapesti napelemes versenyhajót