„Az emberek nagy részének alig van fogalma arról, mennyi adatukat használja fel a Google és a többi online felület.”

Jogellenesnek ítélte egy ausztrál bíróság pénteken a Google Android-felhasználókat érintő helymeghatározási adatkezelését. A bíróság szerint az internetes óriásvállalat a gyakorlattal félrevezette a felhasználókat 2017 januárja és 2018 decembere közt.

Az indoklás szerint a felhasználók azt hitték, hogy amikor Android készülékükön beállítják a Google-fiókot, a helyelőzményekre vonatkozó rész az egyetlen beállítás, amely kiadja a Google-nak a helyadataikat,

A pénteki határozat a Google-t már 2019 októbere óta perelő ausztrál fogyasztóvédelmi hatóságok részleges győzelmét jelenti. A hatóság a döntést fontos győzelemnek nevezte mindazok számára, akiknek fontos az adatvédelem.

A Google reakciója: a keresőcég közölte, hogy a bíróság részben nekik adott igazat, az ítélet elmarasztaló részével azonban nem értenek egyet, és fontolgatják a fellebbezést, valamint hangsúlyozta, hogy mindig nagy figyelmet fordított a helyadatok felügyeletére, és folyamatosan arra törekszik, hogy többet tegyen ennek érdekében.

Egy canberrai technikai elemzőközpont szerint az ügy a nagyvállalatok általános szerződési feltételeinek átláthatatlanságára világít rá:

– áll az intézet igazgatója, Peter Lewis által jegyzett közleményben, amelyben arra is felhívják a figyelmet, hogy

Talán ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.