Kirobbant az év eddigi legnagyobb internetes botránya a Facebook körül, közben pedig mozgalom indult azért, hogy minél többen töröljék magukat a közösségi oldalról.

A #DeleteFacebook nevű akcióhoz csatlakozók nemcsak törlik magukat a közösségi oldalról, de másokat is komoly erőkkel buzdítanak arra, hogy hasonlóan járjanak el. Zuckerberg szerint egyelőre elhanyagolhatók azoknak a száma, akik tényleg törölték magukat a Facebookról, ugyanakkor a hírnek nem örül, s főként a tendenciának nem, hiszen egyelőre nem nagyon lehet tudni, meddig fog fajulni az ügy.

A Cambridge Analytica nevű, politikai adatkezeléssel és szolgáltatással foglalkozó cég a Facebook adatait használta fel az amerikai választók befolyásolására reklámokkal, illetve személyre szabott politikai üzenetekkel. A cég mintegy ötvenmillió Facebook-felhasználó profilját és adatait „szippantotta le” anélkül, hogy a közösségi oldal működtetői erről értesítették volna a felhasználókat, noha a Facebook illetékeseit már évekkel ezelőtt figyelmeztették arra, hogy milyen veszélyt jelenthetnek az ezekhez hasonló adathalász programok. Bővebben itt.

Egyre többen hagyják ott a Facebookot

Sokatmondó, hogy a WhatsApp egykori tulajdonosa, Brian Acton is letette a garast amellett, hogy itt az idő távozni a közösségi oldalról – noha a Facebook tette őt milliárdossá még évekkel ezelőtt, ugyanis 19 milliárd dollárért adta el a WhatsAppot Zuckerbergéknek.

Brian Acton on Twitter

It is time. #deletefacebook

Közben napjaink egyik legnagyobb formátumú és legbefolyásosabb technológiai guruja, Elon Musk is úgy döntött, hogy törli magát, illetve vállalatait a Facebookról. Így már sem a privát oldala, sem a Tesláé, sem a SpaceX-é nem érhető el a világ legnagyobb közösségi oldalán – utóbbiakat nagyjából két és fél millióan követhették külön-külön.

Elon Musk megadta a kegyelemdöfést a Facebooknak

Amikor a twitterezők emlékeztették Muskot arra, hogy a Facebookhoz tartozó Instagramon még jelen vannak a vállalatai, vasember azzal érvelt, hogy mivel a Facebook befolyása csak minimális hatással van a képmegosztó oldalra, ezért azt még határesetnek tekinti. Kérdés, hogy meddig.

Elon Musk on Twitter

@OfficeOfOMAR Yeah, it's borderline. FB influence is slowly creeping in.

Kérdés, hogyan tovább. A Facebook most már vélhetően egyre komolyabban veszi a Cambridge Analytica-ügyet, valamint a #DeleteFacebook nevű mozgalmat is, hiszen lehet, hogy a cirka 2 milliárdos felhasználói bázissal rendelkező közösségimédia-óriást nem rendíti meg néhány „disszidáló”, a Muskhoz hasonló tekintélyes és hiteles hangadók könnyen lavinaszerű sodrást idézhetnek elő. Nem mintha már eddig is nem indult volna el.

Érdemes az egykori Facebook-vezér néhány hónappal ezelőtti interjúját is elővenni:

A gyerekeim nem használhatják ezt a szart – mondja egy volt Facebook-főnök a Facebookról

Meg ezt is: "Olyasmit alkottunk, ami tönkreteszi a társadalmunkat". Na most figyelj!

(via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Az Apple elmondta, miért nem szabad rizsbe tenni az elázott telefont

Ezt látni, miközben visszatérünk az űrből a Földre

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés