Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A francia Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) november 9-én arról számolt be, hogy az egészségre és a környezetre káros hatásokkal nem bíró radioaktív felhő vonul végig Európa fölött – az Urál déli része fölött például a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének az ezerszeresét mérték a légkörben.

Az IRSN szerint a sugárzó anyag Oroszországban vagy Kazahsztánban kerülhetett a levegőbe szeptember utolsó hetében – ezt persze a megnevezett országok tagadták. A Roszatom orosz állami atomhatóság által megalakított intézményközi vizsgálóbizottság szerint egy elégett műhold, s nem pedig az Ozjorszk közelében feltételezett nukleáris baleset okozhatta a ruténium 106-os radioaktív izotópnak a légkörben megnövekedett jelenlétét.

Az Urál déli része fölött a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének az ezerszeresét mérték. Forrás. IRSN

A vizsgálatban a Roszatom, az Orosz Tudományos Akadémia Nukleáris Biztonsági Intézet és az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség szakemberei vettek részt. Egyszóval oroszok. A november 29. és december 1. között elvégzett helyszíni ellenőrzés szerint a sugárzás nem az atomerőművekben elhasznált fűtőelemeket feldolgozó Majak Temelési Egyesüléstől, hanem külső forrásból származott.

Szóval az oroszok tisztázták magukat, már amennyire ilyenkor lehet. És persze korántsem tisztünk őket megvádolni azzal, hogy talán csúsztatnak vagy fontos információkat tartanak vissza, de ne feledjük, a csernobili katasztrófáról is hallgattak az illetékesek, már amennyire tudtak – anélkül, hogy bármiféle párhuzamot találnánk a két eset között –, valamint tavaly is megnövekedett egy radioaktív izotóp jelenléte a légkörben az orosz–norvég határ mellett. Akkor olyasmiket pedzegettek, hogy Oroszország nukleáris tesztet hajtott végre az Északi-sarkvidéken, de az oroszok szerint ez is csak spekulácó volt:

(forrás: Reuters, BBC, MTI, IRSN)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.