Ennyi ideig maradnál életben a Naprendszer bolygóin szkafander nélkül
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Annyit mondunk, hogy jó, hogy a Földre születtünk.

Itt ugyanis ha mindent jól csinálsz és van egy kis szerencséd, akkor száz évig is simán eléldegélhetsz, ami a többi bolygó esetében teljességgel lehetetlen. Neil deGrasse Tyson a Business Insider felkérésére elemezte, melyik bolygón mennyi ideig lenne esélyed túlélni, és a kilátások elég lehangolóak. De lássuk sorban:

Nap: kevesebb mint egy másodperc. Az 5500 fokos felszíni hőmérséklet miatt azonnal elpárolognál (persze valójában már a Nap megközelítése közben, de ez most mindegy).

Merkúr: maximum két perc. A Naphoz legközelebb eső bolygó Nap felőli oldala nagyon meleg, a másik pedig nagyon hideg, ám Tyson szerint ha valahogy sikerülne a kettő határvonalán maradnod, akkor életben maradhatnál annyi ideig, amíg el nem fogy a levegőd.

Vénusz: kevesebb mint egy másodperc. A 482 Celsius-fokos átlaghőmérséklet miatt nagyjából azonnal meghalnál, de addig legalább otthonosan éreznéd magadat, ugyanis a Vénusz gravitációja majdnem ugyanolyan, mint a Földé.

Mars: nagyjából két perc. Bár a Marson nagyon hideg van, de a légkör nagyon ritkás, így ez kevésbé érződik, mint a Földön. Ha jól felöltöznél, akkor elvileg életben maradhatnál annyi ideig, amíg kitart a levegőd.

Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz: kevesebb, mint egy másodperc. Mivel gázóriásokról van szó, szilárd felszín nélkül, így egyszerűen elsüllyednél bennük, majd a nyomás összezúzna.

(Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.